Антъни Иванов: Попречи ми самоувереността, че съм по-добър от повечето, взех си поука от Токио!

https://www.24chasa.bg/sport/article/10032656 www.24chasa.bg
Антъни Иванов по време на плуването в сериите на 100 м бътерфлай на олимпийските игри в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Винаги изтървавам лесните неща, ще го правя по трудния начин след 3 години в Париж

Антъни Иванов даде второто си най-добро време на 100 м бътерфлай, но то му стигна само за 29-о място от 55 участници в дисциплината при мъжете на олимпийския турнир по плуване в Токио. Преди това Антъни плува значително под възможностите си на своята коронна дисциплина 200 м бътерфлай, на която остана 20-и.

Ето как анализира Антъни представянето си на олимпийския си дебют. "Времето ми на 100 м не е идеално, но се чувствах доста по-добре отколкото на 200 м. Общо взето не дойдох за това, което стана, но ще взема поуки и занапред няма да се случват такива неща. На 200 м не излязох с нагласата, с която трябва. Направих грешка там. Сега дадох всичко от себе си. На 200 м имах чувството, че не съм го направил и това ме човъркаше отвътре", заяви 22-годишният плувец.

Попитан каква точно е грешката на 200 м, той отвърна: "Моя лична психическа грешка. Бях сигурен, че ще вляза поне до полуфинал без проблеми. В момента, в който тръгнах да натискам в последните 50 м, нещата не започнаха да се получават. Може би чисто психически не успях. Не, че не съм готов физически, просто не ми се получиха нещата психически. Попречи ми самоувереността, че съм по-добър от 19 от 20-те човека, които бяха пред мен в крайното класиране."

Относно плуването си за 52,25 сек на 100 м - сравнително близко до личното му постижение от европейското първенство в Будапеща през 2021 г. (51,94 сек) Антъни заяви: "Това ми е второто най-бързо време на 100 м. Преди Будапеща имах най-бързо плуване 52,8... Може би в Будапеща хубавото плуване на 200 м ми даде повече сила и увереност за 100. А сега, с това лошо плуване на 200, сякаш нямах това усещане. Някакси бях паднал и духом до някъде. Много добре знаете как е. Особено като видите и осъзнаете - 1,54,45 беше времето за медал на 200 м, нещо напълно постижимо. Но досега аз винаги изтървавам лесните неща и ще го правя по трудния начин след 3 години в Париж."

"На европейското първенство в малък басейн ще се целя в тройката. Не искам да казвам, че ще стана първи, дайте първо да ги бия и тогава ще си говорим. На 200 м с това 1,39 мин, което имам на ярдове, един резултат от 1,50 мин на малък басейн не би трябвало да бъде проблем. А с 1,51 беше европейската титла в Глазгау. Сега ще почина 10-15 дни в България и после се връщам здраво на работа. Имам още една година в университета. После имам и още една, която ни дадоха заради коронавируса. Може би още две години ще се състезавам на колежанско ниво. Надявам се там да вляза в топ 3 - топ 4 за всички времена и на 100 и на 200 м. Няма да се спра", обяви Антъни за амбициите и плановете си след поуките от олимпийските игри.

След края на своето участие в басейна в Токио Иванов ще е на трибуните, за да подкрепя класиралия се за полуфинал на 100 м бътерфлай Йосиф Миладинов. "Надявам се Йосиф да може да направи финал. Отборът ни е супер млад, имаме поне още два олимпийски цикъла хората, които сме тук. Резултатите само могат да се подобряват. Смятам, че с време 50,90 Йосиф Миладинов може да се закачи в петицата. Да не казвам в тройката, понеже сутрешните плувания са по-трудни за всички. Ако той може да преодолее сутрешното плуване, според мен ще бъде в битката за медалите", коментира Антъни Иванов.