Антоанета Костадинова изпусна втори олимпийски медал в драматична престрелка

https://www.24chasa.bg/sport/article/10034147 www.24chasa.bg
Антоанета Костадинова. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Сребърната медалистка на 10 м въздушен пистолет Антоанета Костадинова завърши на 4-о място на 25 м малокалибрен пистолет на олимпийските игри в Токио. Тя бе много близо да донесе второ отличие и за себе си, и за България. Антоанета остана сред последните 4 на рубежа. Наложи се да има допълнителна престрелка за бронзовия медал срещу китайката Сяо Цзяжуйсюан. А азиатката излезе победител.

Четвърто място за Антоанета, трето за азиатката.

Престрелка определи и олимпийската титла. Рускинята Виталина Бацарашкина, която измъкна златото от Костадинова на 10 м въздушен пистолет в последния изстрел, триумфира отново. Тя показа по-железни нерви от корейката Ким Минхунг, за която остана среброто.

Антоанета Костадинова трябваше да участва в още една престрелка, точно преди битката за бронза. При останали 5 състезателки на рубежа, стрелящата много стабилно дотук българка, която се движеше на трето място, направи три изстрела извън централната десетка (от 10,4 до 10,9). И се наложи престрелка между три състезателки - отпадна представителката на Тайван, а продължиха българката и китайката, за да се стигне до следващата драма за бронза.

А драматизмът беше пълен от самото начално. В първата серия от финала Антоанета стартира с нула централни десетки. В следващите 4 серии, преди да започнат и директните елиминационни престрелки за всяко място от осмо до първо, българката се стабилизира и постепенно се изкачи от осмо до трето място.

Преди това Антоанета Костадинова се класира на втория си финал на олимпийските игри в Токио с много висок резултат и първо място в квалификациите. За финала обаче всичко започва отначало и преднината на българката не се зачита.

След успеха си на 10 м въздушен пистолет, 35-годишната българка продължи отличното си представяне и олимпийската си приказка. Тя влезе в най-добрите 8 и на 25 м малокалибрен пистолет. Антоанета Костадинова се движеше на трето място в квалификациите след прецизната стрелба вчера. След бързата завърши с най-висок общ резултат - 590 т. Средната й оценка за изстрел беше 9,833. 

Във финала обаче не й достигна съвсем малко за ново отличие.

Легендарната Мария Гроздева завърши на 27-о място в квалификациите. Това бе последно състезание за най-титулувания български спортист на олимпийски игри - двукратна олимпийска шампионка и трикратна бронзова медалистка от общо седем участия на най-големия спортен форум.