След 38 г. златната Мария Гроздева слезе от сцената

https://www.24chasa.bg/sport/article/10034451 www.24chasa.bg
Точните сини очи на Мария Гроздева след последното състезание в кариерата й - на седмите й олимпийски игри. СНИМКИ: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

30 юли 2021 г., Токио. Най-титулуваният български спортист на олимпийски игри - Мария Гроздева, слезе от сцената.
Отвори куфарчето с оръжието си за последно състезание. А после го затвори за последно.

Това е краят на впечатляващата кариера. На седмото участие на олимпийски игри. След пет олимпийски медала. След две олимпийски титли. След толкова уцелени десетки на най-големи състезания и толкова отстреляно злато, за което биха завидели и най-умелите златотърсачи.

След 90 завоювани отличия на големи международни състезания - олимпийски игри, световни и европейски първенства и световни купи. Българската легенда е на второ място в историята на световната спортна стрелба по най-много спечелени отличия в споменатите най-важни турнири.

Златната Мария Гроздева си взе сбогом със спорта. Епилогът бе на нейното си място - на олимпийски игри.

На нейната си златна дистанция - 25 м, на която и пистолетите й станаха златни на игрите в Сидни 2000 и Атина 2004.

49-годишната легенда на българския спорт прекрати кариерата си след впечатляващите 38 години отдаденост. Първата й тренировка е през 1983 г. Четвъртокласничката отива да гледа тренировката на брат си по стрелба с пушка. Треньорът предлага да пробва. След това се появява и треньорът по стрелба с пистолет. Ново предложение. Пистолетът гръмва. Как един треньор решава, че от едно дете “може да излезе нещо”, не е ясно. Но след онзи миг останалото е история. Разказвана по целия свят.

На същия този 30 юли 2021 г. сребърната медалистка на 10 м въздушен пистолет Антоанета Костадинова бе на един точен изстрел от медал и на 25 м малокалибрен пистолет. Завърши на 4-о място.

35-годишната Антоанета доказа, че за българската спортна стрелба ще продължава да се говори. 

Призна го и прекратяващата кариерата си Гроздева, която не спира да подкрепя наследничката си. “Много съм щастлива, че българската традиция на олимпийски игри продължава и не свършва с мен. Надявам се да има още и още много щастливи мигове, тази традиция да се задържи, защото стрелбата е имала големи шампиони, има ги в момента, дано да продължи да ги има и занапред”, заяви Мария Гроздева пред “24 часа”.

Гроздева бе сред първите, които отидоха да поздравят Антоанета. Мария стискаше палци от трибуните. Желаеше нов медал за Костадинова, сякаш и тя участваше във финала. А след него откри Антоанета в микс зоната, прегърна я силно, похвали я за участието на втори финал и за влизането в него с първо място и изключителния резултат от 590 т. в квалификациите. На трибуните Гроздева съжаляваше много, че настоящите правила не позволяват на Антоанета да запази сериозната си преднина от квалификациите, че в актуалния вариант на финалите има и опит за вкарване на атракция и драма заради зрителите за сметка на справедливостта. Като зрител се ядосваше и съжаляваше. Когато прегръщаше Антоанета, й каза само да бъде горда от постигнатото и на двете дисциплини в Токио. Искаше да покаже респект. Така се предава щафетата. Така го правят големите.

Българска церемония в Токио за благодарност към легендата

На олимпийското съоръжение за спортна стрелба в Токио бе организирана и специална церемония. Чисто българска. За благодарност към Мария Гроздева. Непосредствено преди финала на 25 м цялото внимание бе насочено към едно пораснало и сбъднало мечтите си българско момиче. 

"Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското движение. Тя остава в историята като една от най-великите, като посланик на България и пример за младите", каза генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

Развълнуваната Мария благодари на всички, които през десетилетията са спомогнали за успехите и са били с нея.