Йосиф Миладинов: Америка не е опция за мен

https://www.24chasa.bg/sport/article/10044449 www.24chasa.bg
Йосиф Миладинов и останалите плувни национали се прибраха от Токио. СНИМКА: LAP.BG

Дарилият България с първи олимпийски финал в плуването след 33 г. Йосиф Миладинов не смята да последва примера на няколко свои съотборници в националия и да продължи образованието си и съответно спортния си път в САЩ.

Това 18-годишният пловдивчанин декларира при завръщането от игрите в Токио. В японската столица Йосиф влезе във финала на 100 м бътерфлай, в който се нареди 8-и. Така Миладинов стана първият българин сред най-добрите 8 на олимпиада в историята. За последно на игрите в Сеул пък плуването ни имаше финал - общо 6 при дамите.

“Мисля да продължа образованието си в България. САЩ не са опция за мен”, заяви Йосиф на летището в София. В Америка следват и тренират Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев и Калоян Братанов.

След като изкара по-голямата част от средното си образование в Германия и Швейцария, Миладинов е решил да учи висше у нас, но за подготовката си планира и лагери в чужбина. При пристигането Йосиф говори и за това, което му предстои.

“Ще направя централизирана подготовка за следващото европейско и световно, а после ще мислим за олимпиадата в Париж. Имам нужда да си почина, докато плуването ми залипсва. Оттук нататък ще водя подготовката с лагери извън България, не трябва да се застоявам само в София.

Надявам се на разнообразна подготовка. Басейнът в София е 50-метров и е хубав, но има неща за подобряване. Смятам обаче, че и в България също може да тренираш на ниво, стига да имаш желание за труд”, заяви пловдивчанинът, който даде големи надежди за успехи на българското плуване с представянето си в Токио.

“Беше великолепно преживяване. За жалост, не успях да направя това, което искам, но следващия път ще успея. Да, спах преди финала. Успах се дори. Починах си добре, но не знам, не знам какво се случи. Умората натежа и плувах по-бавно във финала. Благодаря на всички, които ставаха рано и ме подкрепяха от вкъщи. Имаше и лоши коментари по наш адрес, не знам защо. Отишли сме на олимпиада и искаме да направим нещо добро за България, но винаги ще има такива хора”, каза още Йосиф.