Христо Христов пети в Токио, не му признаха опит за бронз

https://www.24chasa.bg/sport/article/10046974 www.24chasa.bg
20-годишният Христо Христов изтласква щангата по време на дебюта си на олимпийски игри. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Христо Христов завърши на пето място в категория до 109 кг на олимпийския турнир по вдигане на тежести с двубой от 408 кг. (189 в изхвърлянето и 219 в изтласкването).

А всъщност беше много близо до бронзов медал. Третият опит в изтласкването (222 кг.) първоначално бе обявен за успешен. С него Христов имаше двубой за трето място. Впоследствие обаче съдиите прегледаха опита на видео и обявиха опита на българския тежкоатлет за неуспешен.

Олимпийски шампион стана Акбар Джураев (Узбекистан) с длубой 430 кг. Среброто остана за фаворита Симон Мартиросян (Армения) с двубой 423 кг., след като сложи големи тежести в изтласкването и записа два неуспешни опита. Бронзът спечели Артурс Плесникс (Латвия) с двубой 410 кг. Четвърти е руснакът Тимур Наниев с 409. 

Христов се движеше трети след изхвърлянето със 189 кг. Христо успя на 185 и 189, но не успя да вдигне 192 кг в третия си опит.

Симон Мартиросян (Армения) вдигна 195, Акбар Джураев (Узбекистан) бе втори със 193. 

В изтласкванете обаче възможностите на младия български тежкоатлет не бяха съпоставими с тези на претендентите за медалите.

Христов имаше значително по-ниска заявка от повечето от участниците във финал А. Българинът успя на 213 в първия си опит, след това изласка 219 във втория. В третия опит на 222 кг Христо изтласка щангата и първоначално опитът му бе обявен за успешен с 2 на 1 гласа. 

Съдиите прегледаха опита на видео и отмениха решението си. Българският щаб поиска Чалъндж, но съдиите потвърдиха предишното си становище - неуспешен трети опит за Христов.

Ако този опит беше признат, българинът щеше да е на трето място.

И другият българин в турнира по вдигане на тежести на олимпийските игри - Божидар Андреев, остана на пето място. Божидар също беше много близо до бронзовия медал, макар да се наложи да вдига с контузия.