Мирела Демирева скочи до втори олимпийски финал

https://www.24chasa.bg/sport/article/10053121 www.24chasa.bg
Мирела Демирева, след като с последния опит в квалификациите е преодоляла 195 см, за да стане 14-ата лекоатлетка, влетяла във финала на високия скок на олимпийските игри в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Сребърната медалистка от олимпийските игри в Рио Мирела Демирева се класира на втори пореден олимпийски финал в скока на височина. Българската лекоатлетка е сред 14-те, които преодоляха квалификационната норма от 195 см.

Състезанието бе изключително драматично за Мирела.

Демирева започна с два неуспешни опита на стартовата височина от 182 см. С третия обаче прескочи летвата и сякаш освободи напрежението.

Българката скочи 186 от първи опит. На 190 см пак й бяха необходими три опита, но Демирева пак се справи в последния. Мирела преодоля 193 см от втория си опит.

На този етап станя ясно, че 193 см няма да са достатъчни за попадане сред 12-те най-добри във финал. 195 см. щяха да бъдат решаващи.

Първият опит на Мирела бе неуспешен. 31-годишната българка беше много близо да преодолее нормата за финал от втория си опит, но съмсем леко закачи летвата, която вече бе почти преодоляна. 

13 лекоатлетки вече бяха скочили 195 см и мислеха за финала. На олимпийския стадион в Токио остана да бъде направен само един последен опит - на Мирела Демирева. Българката се събра като за финал и прелетя над летвата. 

И след малко повече от 2 часа в сектора за скок височина Демирева влетя във финала.

Мирела подобри и личното си постижение за сезона. До момента имаше 191 см. 

В Рио взе среброто със 197 см.