Отнеха акредитациите на двама от беларуската делегация на Олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/10056888 www.24chasa.bg

Ще се върнат у дома

Двама беларуси от олимпийската делегация на игрите в Токио, замесени в опита да бъде накарана спринтьорката Кристина Тимановска да се върне в родината си, са били лишени от акредитационните си карти за олимпиадата и ще напуснат японската столица, съобщи днес запознат източник, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Артур Шумак и Юрий Мойсевич, чиито имена бяха споменати по-рано тази седмица от Международния олимпийски комитет като замесени в инцидента, са били изведени от олимпийското село.

Преди два дни МОК е започнал дисциплинарна процедура срещу двамата членове на беларуската олимпийска делегация.

Тимановска пристигна в сряда вечерна във Варшава, след като отказа да изпълни нареждането на треньорите си да се върне у дома. Тя се обърна към японската полиция за защита, а полските власти й предложиха хуманитарна виза.

Случаят с 24-годишната спортистка може да задълбочи изолацията на президента на Беларус Александър Лукашенко, който е обект на западни санкции след разправата с опонентите му от миналата година насам.
В неделя Тимановска предизвика буря, когато разкри, че треньорите й, раздразнени заради позицията й по спортни въпроси, й казали да си стяга багажа и да тръгва за летището, още преди да е участвала в състезание в Токио.

Тя отказа да се качи на самолет, за да се върне в Беларус и потърси помощта на японската полиция на летището, а след това отседна за два дни в посолството на Полша, преди да отлети за Варшава през Виена.

Първоначално беларуският национален олимпийски комитет беше заявил, че треньорите са отстранили Тимановска по лекарско предписание заради емоционалното й и психологическо състояние.