Диана Йоргова е първата ни медалистка при жените

https://www.24chasa.bg/sport/article/10059384 www.24chasa.bg
Диана Йоргова е първата ни медалистка при жените. СНИМКА: Личен архив

Първата българка с олимпийски медал е атлетката Диана Йоргова, по мъж Проданова. Историческият момент е на 31 август 1972 година в Мюнхен, където тя завършва втора в скока на дължина само на сантиметър от представителката на домакините Хайке Розендал. Всъщност и досега има хора, които се кълнат, че съдиите са сложили марката нарочно по-назад, защото четвъртият опит на българката е бил по-голям.

Йоргова остава в историята и с първата олимпийска сватба. Церемонията е по време на първата олимпиада в Токио през 1964 г. Двамата с известния ни гимнастик Никола Проданов се вричат пред президента на МОК Ейвъри Бръндейж. И до ден днешен японски журналисти ги търсят заради невероятната история на тяхната любов. По-късно Проданов ще ръководи ФК “Средец”, както е преименуван ЦСКА след злополучния финал за купата с “Левски”, и е президент на федерацията по спортна гимнастика.

И обича да се шегува с факта, че той е бил ръководител на двамата най-велики спортисти в историята - Христо Стоичков и Йордан Йовчев.

Точно на олимпиадата в Мюнхен е първият пробив на дамите в българския спорт. И четирите медалистки са в атлетиката. Йорданка Благоева остава втора в скока на височина след още един от най-големите скандали в историята на родното участие на олимпиадите. След като преодолява 190 сантиметра и слиза от скочището, 20 секуди по-късно минава фотограф, който рита стойката и летвата пада. Съдиите дават фаул. Така титлата отново отива при домакините - печели Улрике Майфарт.

Йорданка Христова става трета в тласкането на гюле с 19,35 метра след Надежда Чижова от СССР, която чупи световния рекорд с 21,03 метра и Маргарита Гумел от ГДР с 20,22 метра. Василка Стоева също е с бронз в хвърлянето на диск с 64,34 метра. Пред нея са Фаина Мелник от СССР с олимпийски рекорд от 66,62 метра и румънката Аргентина Менис с 65,04 метра.

27 юли 1976 година. Втората историческа дата. На гребния канал в Монреал Светла Оцетова и Здравка Йорданова разковават конкуренцията и стигат до златото. Първата женска титла в историята
на българския спорт На близо 3 секунди след тях остават представителките на ГДР Петра Бьослер и Забине Ян. Третото място е за Елеонора Камискайте и Геновайте Рамошкиене от СССР. И още нищо не е приключило. Броени минути по-късно на двойка без кърмчия Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева измъкват с 22 стотни златния медал от източногерманките Забине Дьоле и Анжелика Ноак. Третото място е за западногерманките Едит Екбауер и Теа Ейньодер.
4 дни по-късно Иванка Христова чупи олимпийския рекорд в тласкането на гюле с 21,16 метра, за да грабне още една олимпийска титла. На 20 сантиметра остава шампионката от Мюнхен Надежда Чижова, а трета е Хелена Фибингерова от Чехословакия. Така за първи път българките се опъват на силния пол. Те завършват с 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала срещу 3, 6 и 4 за мъжете.

Олимпийките ни държат две уникални постижения, като едното едва ли ще бъде подобрено някога. Мария Гроздева е най-титулуваният
ни спортист от игрите с 2 златни и 3 бронзови медала, като реши да приключи със състезателната си кариера на 31 юли тази година. И е единствената дама при двукратните ни шампиони - Боян Радев, Петър Киров, Таню Киряков, Нораир Нурикян и Николай Бухалов.
Ваня Гешева пък е единственият ни състезател с пълен комплект медали от една олимпиада, след като в Сеул взе злато в единичния каят, сребро в двойката и бронз в четворката.

Исторически все още мъжете са убедително напред. Но те имат преднина от цели пет олимпиади, преди да се появят на картата жените. И за Хелзинки, Мелбърн, Рим, първите в Токио и Мексико дръпват със 7 златни, 15 сребърни и 10 бронзови.

До момента за България “силният пол” е спечелил 40 титли, 65 втори места и 58 трети. Към тях се добавя само един бронз от зимни игри на легендата в бягането Иван Лебанов. Дамите са с 12 златни, 26 сребърни и 24 бронзови отличия, но през последните години наваксват здраво. Към тях се добавят единствената ни олимпийска титла на Екатерина Дафовска в биатлона, двата сребърни и бронз на Евгения Раданова и третото място на Ирина Никулчина от зимните олимпиади.

Шампионската линия от Монреал продължава чак в Сеул, където златни медали вземат Йорданка Донкова, Ваня Гешева и Таня Богомилова (единственото ни първо място в плуването, един от най-популярните световни спортове). В Атланта златото прибира и великата Стефка Костадинова. Първата титла за Мария Гроздева е в Сидни, а в Атина тя взема второто си злато. В Пекин триумфира Румяна Нейкова, за да дойде 13-годишната пауза, преди Ивет Горанова да ни качи отново на върха. И Стойка Кръстева и тя да покори златото.