Първият треньор Стефан Петков: Тази олимпиада за Стойка Кръстева е реванш

https://www.24chasa.bg/sport/article/10060880 www.24chasa.bg
Стойка Кръстева, докато е била ученичка в Спортното училище.

Канят я да открие учебната година в спортното училище в Добрич

Спортното училище „Г.С. Раковски” в Добрич за пореден път затвърди реномето си на училище за шампиони, защото от него тръгва пътя към големия спорт на боксьорката Стойка Кръстева, която след 5 поредни победи на ринга в Токио спечели златен медал на Олимпийските игри. Осем години от живота на Стойка са тясно свързани със спортното училище.

„Стойка Кръстева е гордост за нашето училище, за нашия град и за цялата страна”, каза Николай Дяков - директор на спортното училище. По времето, когато Стойка е била ученичка, той е бил помощник-директор по спортната част. „Всичко, което е Стойка, основата е била положена в нашето училище. Търсим подходящите деца, намираме ги, успяваме да ги възпитаме така, че да показват най-доброто, дори след като завършат училището”, добави той.

Стойка е била ученичка от 2000 до 2004 г. „Стойка е добре обучена, интелигентна е. Не съм съгласен, че спортистите са ниско интелитентни, в училището, освен че обучаваме децата, и ги възпитаваме”, обяснява Дяков „Затова нека родителите да помислят за децата си, които имат спортен талант, да дойдат при нас, за да ги направим бъдещи шамхиони. Освен това, в нашето училище правим хора – дисциплинирани и можещи”, добави той. Дяков очаква Стойка Кръстева да открие новата учебна година в спортното училище.

Той посочи, че човекът, който е открил Стойка за бокса преди 22 години и е неин първи треньор – Стефан Петков, все още работи в училището.

Двукратната европейска шампионка и двукратна световна сребърна медалистка Стойка Петрова е петият възпитаник на училището, представял България на олимпиада.

Стефан Петков открил Стойка в 8-ми клас, докато играела футбол с момчетата в игрище на училище „Панайот Волов”. „Говорих няколко пъти с нея да се ориентира към бокса, след това имах среща и с баща й. Излязохме добри познати с него, израснали сме в една махала. Когато Стойка завърши 8-ми клас, приехме я в спортното училище” – спомня си той. „Като завърши 11-и клас, кандидатства в НСА, две години беше редовно обучение, после мина на индивидуално – в Добрич тренирахме. През 2013 г. участва от името на спортен клуб „Бокс Добрич” в първото си голямо състезание. След 2013 г. отиде в Русе, трябваше да участва на олимпиадата през 2016 г., но там избраха друга състезателка. Стойка остана обидена и прекъсна за две години години. След това отиде в „Локомотив (Сф), разказва Петков. Той е категоричен, че е очаквал такъв успех от Стойка. „21 години има стаж в бокса. Говорих със съпруга й, с баща й и се радваме на резултатите й", добавя той.