Весела Димитрова: Момичетата взеха всичко, за което мечтаха! Не е сигурно, че аз ще продължа след тях

https://www.24chasa.bg/sport/article/10063048 www.24chasa.bg
Весела Димитрова, Михаела Маевска и Илияна Раева с българското знаме след историческия триумф в Токио. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Тежък момент преди последната стъпка към златото - Мадлен Радуканова била с жестоки болки в десния глезен

Преди второто съчетание издишахме, мотивирахме се, съхранихме се, събрахме се и момичетата направиха каквото трябва, заяви треньорката на олимпийските шампионки

Старши треньорът на олимпийските шампионки от ансамбъла на България по художествена гимнастика Весела Димитрова обяви, че всички наистина са вярвали силно, че ще станат първите в историята грации - златни олимпийски медалистки за страната ни. 

"Олимпийската титла е върхът на кариерата на всеки треньор и спортист, да бъде със златния медал на олимпиадата. Истински вярвахме, мечтахме и искахме да бъдем първите златни медалисти за България в историята", каза Весела Димитрова.

Шлифовчикът на диамантите от шампионския ни ансамбъл разказа през какви емоции са минали всички през двата състезателни дни.

"За финала се опитахме да забравим предишния ден и успеха в квалификациите. Момичетата да останат все така спокойни и хладнокръвни, както бяха в квалификациите, за да не изпаднат в излишна емоция преди финалите, които бяха много важни. Успяха да се загреят добре, съчетанието с топки мина много добре, стабилно и спокойно. След това имахме малко разколебаване отзад при загрявката преди второто изпълнение, тъй като Мадлен Радуканова е с жестоки болки в десния глезен. Направихме каквото трябва, издишахме, мотивирахме се, успяхме да се съхраним, да се съберем и момичетата направиха това, за което бяха дошли", разказа гордата треньорка.

"До последно гледах таблото с оценките и се чудех дали това знаме най-отгоре е нашето. Въобще беше малко странно долу", отговори тя на въпрос кога е осъзнала, че нейните момичета и България са на олимпийския връх.

На въпрос от "24 часа" дали има носталгия, тъй като олимпийските шампионки ще играят за последно като отбор на световното в края на октомври, а след това тя ще трябва да се захваща да изгради нов голям отбор, Весела Димитрова отговори: "Не е сигурно, че аз ще поема по-нататък... Те наистина взеха всичко, за каквото бяха мечтали и трябва да им се отдаде почет и чест, за това, което направиха."

И все пак - ще оста ли тя начело на олимпийските надежди за още по-сложното - повтаряне на олимпийския триумф на игрите в париж след 3 години?

"Сега се прибираме в олимпийското село и отиваме да се забавляваме преди закриването. Париж е далече. Доста тежко беше състезанието, изморихме се много, емоции страшни. Сега е време да си починем и после ще разберете", отвърна Димитрова.

Нейната дясна ръка Михаела Маевска спечели бронз като капитан на предишния ансамбъл в Рио през 2016 г. А сега вече е със злато в ролята си на помощник-треньор.

"Определено не успях да си сдържа емоциите. Беше много вълнуващо. Много съм щастлива, че бях част от този екип и сега единствено трябва да се наслаждаваме на победата", заяви Маевска. И разказа, че още докато са излизали за съчетанията, е снимала как върви Весела Димитрова - за да има на видео треньорката на олимпийските шампионки.

"Ако не беше Михаела, аз сигурно нямаше да издържа на този стрес. Само я поглеждах през маската, виждах очите й и бях спокойна, че всичко ще бъде наред", каза с усмивка Весела Димитрова за партньорството, допълването и шампионския екип.