Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева развя гордо знамето на родния си град Добрич

https://www.24chasa.bg/sport/article/10083331 www.24chasa.bg

Златното момиче благодари на Добрич за подкрепата и топлото посрещане

Олимпийската шампионка по бокс в категория до 51 кг Стойка Кръстева, заедно със съпруга си, посети родния Добрич по покана на кмета на общината Йордан Йорданов. Над 100 добричлии я чакаха отвън с възгласи „Стойка – номер 1”.

Първата работа на Стойка Кръстева, като влезе в сградата на общината, беше да помоли кмета Йорданов да заведе в деловодството документи, с които предлага първия си треньор Стефан Петков за почетен гражданин на Добрич. Йорданов съобщи, че вече има такова мнение и нагласа, а тя обеща да дойде за Деня на Добрич-25 септември, когато се обявяват почетните граждани. В общината я посрещнаха родителите й – баща й Желязко Петров и майка й Керанка Иванова, както и племенниците й. Стефан Петков припомни, че е подготвил двама олимпийци в бокса – Юлиан Строгов и Стойка Кръстева.

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева развя гордо знамето на родния си град Добрич

Изненада от общината беше присъствието на класната й ръководителка от пети клас в спортното училище в Добрич Гергана Гинчева, преподавател по физическо възпитание, която дойде с две патерици. Кметът Йорданов каза, че поздрави й изпраща и класната й от първи клас Денка Иванова. „Считам, че човек, където и да бъде по света, най-важното е да не забравя корените си и откъде идва. Аз се радвам, че в тази еуфория Ви канят навсякъде, във всяко едно кътче на България, но присъствието Ви тук показва, че Добруджа ражда таланти. Затова Ви казвам „Добре дошли у дома“ – добави кметът.

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева развя гордо знамето на родния си град Добрич

„Имената на двете класни и задължително до тях – първия ми треньор Стефан Петков, за мен значат много. Това са хората, на които дължим тази среща в момента, на които аз дължа всички тези успехи, защото първо в училище ме направиха човека, който съм, второ – в залата, както знаете, треньорът не е само треньор, той е и родител, и приятел, всичко за спортната кариера на един състезател. Искам да изкажа своите огромни благодарности на тези хора, както и за това, че в този миг след толкова много години, те отново са до мен. През всичките години са споделяли с мен и доброто, и лошото. Много често, когато един спортист е на върха, всички са до него, но в моментите на падения бяха малко хората край мен – те бяха част от тях. Затова, много им благодаря!“ – каза искрено развълнувана Стойка, като подчерта, че „учителите са я възпитали като личност”.

Подаръците от общината бяха символични – часовник, чийто фон е емблематичната за Добрич Часовникова кула в етнографския комплекс „Старият Добрич“. „С това искаме да Ви кажем, че, където и да ходите по света, измервайте времето със своя роден град и не забравяйте родното си място“ – обяви кметът Йорданов. Другият подарък за Стойка и треньора й Стефан Петков беше книгата на Руслан Йорданов „От равна Добруджа до върховете на Олимп“.

Най-специалният подарък беше знамето на Добрич, което кметът развя заедно със Стойка.

Директорът на спортното училище в Добрич Николай Дяков, което Стойка е завършила, й връчи почетен плакет на учебното заведение и я покани да открие учебната година. Олимпийската шампионка със съжаление каза, че това няма как да се случи, тъй като е учителка и трябва да бъде в нейното училище. Разбраха се да бъде в Добрич за 25 септември – Деня на града, когато се връчват и отличията на избраните почетни граждани. Изненадата на спортното училище за Стойка е ликът й върху фасадата на школото.

Баща й я прегърна през сълзи и каза, че се чувства горд. „Олимпиадата е апогеят на всички спортисти. Благодаря ти, че ни направи щастливи, че се представи достойно и показа как една жена може да бъде по-твърда дори от мъжете“ – добави той.

„Благодаря много за това, че в родния ми град не са ме забравили, както и аз не съм забравила родния си град. Надявам се нашият Добрич да бъде винаги на върха, не само в спорта. В Добрич сме силни хора и се надявам, всички жители на града да се обединят, за да може Добрич да бъде все така хубав, уютен и да дава тази топлина, която чувствам в момента“ – каза Стойка Кръстева.

Областният управител Васил Карапанчев връчи на златното момиче грамота, като й пожела още много бъдещи успехи. Тя беше поздравена и от председателя на Общинския съвет Нивелин Радичков.

Навън я чакаха стари приятели, не мина без целувки, снимки, автографи, възгласи „Стойка №1“. В Лапидаруима и пред общината я чакаха над сто добричлии, които подкрепиха предложението й Стефан Петков да бъде обявен за почетен гражданин на Добрич. Имаше и специална музикална програма.

Стойка Кръстева каза, че, като приключи „момента на славата“, ще си позволи почивка – вероятно на море, на планина. „По-скоро природа“ – обобщи тя. „Сега ми е много трудно, надявам се да не разочаровам хората с моите думи или поведение, но те са искрени и чистосърдечни. Никога не съм мислила какво ще бъде след игрите. Завръщайки се, оставам много изненадана, като гледам хората със сълзи в очите, отново изживявайки емоциите и когато ми кажат „Благодаря ти! Благодаря ти, че ни накара да се чувстваме българи! За мен няма по-голямо щастие от това, всички сме българи и трябва да се обединим в тази идея, да сме задружни и силни, защото във времето сме го показвали неведнъж, обединим ли се можем всичко" – признава златната олимпийска шампионка. „Надявам се златният медал да повлияе на младото поколение, което идва след мен, те да продължат тези стъпки на обединение, на борбеност, на гордост. Защото ние сме българи – с главни букви“ – добави тя.