Бербатов: ФИФА и УЕФА питат за ситуацията в БФС, все някога ще трябва да им се даде обяснение

https://www.24chasa.bg/sport/article/10120362 www.24chasa.bg

Агенцията по вписванията потвърди, че проведеното заседание на Изпълнителния комитет на БФС на 19 август 2021 г. е нелегитимно, и има отказ да бъде вписано в Търговския регистър искането за обявяване на публична покана за свикване на конгрес на БФС на 18 март 2022 г. Мотивите за отказа се препокриват изцяло с описаните от екипа на Димитър Бербатов нарушения на устава на БФС в писмо до министъра на правосъдието, Агенцията по вписванията, министъра на младежта и спорта, футболните клубове - членове на БФС, и членовете на Изпълнителния комитет на БФС. Самият Димитър Бербатов коментира актуалните теми пред “24 часа”.

- От вашия екип вече коментирахте отказа на Агенцията по вписванията да бъде вписано свикването на Конгрес на БФС на 18 март 2022 г. и обявяването на заседанието на Изпълнителния комитет на БФС за нелегитимно. Но с наличието на толкова сериозни процедурни грешки, допускате ли възможността те да са направени умишлено, за да продължи стратегията с отлагането на конгреса максимално във времето, за да няма конгрес?

- Разбирам в каква посока отиваш.

Първо искам да кажа, че ситуацията, до която стигнахме и сме, ме натъжава. В моите представи нещата изобщо не се правят по този начин. Противопоставяне на хора, на институции, размяна на обиди - всичко това можеше да се реши по много различен и цивилизован начин. Ако конгресът на 25 юни 2021 г. се беше състоял, сега отборите щяха да са си избрали ръководство и щеше да се работи за доброто на българския футбол. Вместо това сме в тази трагично-смешна ситуация, в която се разединяваме, вместо да се обединяваме, и от това страда българският футбол! Но аз и моят екип сме готови да извървим този път, ако той ще ни отведе всички до истината! Няма отказване.

Сега към конкретния въпрос. За мен в тази ситуация БФС търси бърза легитимация в България. Президентът да бъде вписан от Агенцията по вписванията като действащ такъв на БФС, въпреки че беше година и половина в оставка. А също така и чрез свикването на конгрес на БФС, макар и той да е за догодина, през 2022-а - искане, което вече получи отказ от Агенцията по вписванията.

Тази търсена легитимация е необходима, за да може да се отиде и да се търси подкрепа от УЕФА и ФИФА. Дали ще я получат, е друг въпрос. Да сте чули някой от тези организации да се е изказал ясно и точно по темата, да е поздравил БФС, че президентът се е върнал на работа, да е изразил подкрепа към това ръководство? Само питат - как и по коя точка от устава и закона е възможно да си оттеглиш оставката след повече от година и половина? Какво става с вписването като президент на БФС и защо няма еднозначно решение в тази посока на институциите в България, а спорят регистърът и съдът?

От ФИФА и УЕФА питат какъв е статусът на поискания от повече от една трета от клубовете, членове на БФС конгрес. Предстои и да попитат по коя точка от устава и Закона за юридическите лица с нестопанска цел е отхвърлено желанието на клубовете за конгрес? Пишат се едни мъгляви отговори и още се крие, че са отхвърлили искането на клубовете за конгрес, но все някога ще трябва да се даде обяснение и на ФИФА и УЕФА

И обратно на въпроса - не, не мисля, че умишлено се допускат грешки, за да се поиска конгрес по начин, по който няма как да бъде свикан. Ако е така, значи гледат доста краткосрочно на нещата - жертват своя имидж, ако е останал такъв, и имиджа на БФС. И се излагат, ако има още накъде, за да се задържат на власт, колкото може по-дълго. Така или иначе идва конгрес и там тези ходове ще се върнат като бумеранг към тези хора. А

защо не се иска

конгрес сега,

също е ясно.

Има нужда от време за подготовката на конгрес, но не какъв да е конгрес, а от техния вид. Във футболните среди се знае какви конгреси се правят и как се печелят. Хората по регионите ни разказаха. Та затова се иска повече време, не за друго. Чисто административно и организационно един месец е напълно достатъчен, за да се подготви нормален, честен и прозрачен конгрес.

Защо първото нещо, което се направи след оттеглената оставка, бе да се отмени редовно свиканият и вписан в Търговския регистър за 25 юни 2021 г. конгрес? Защото нямаше да им стигне времето, за да се подготвят с всичките си схеми за манипулации.

- Ще бъде ли вписан Борислав Михайлов от Агенцията по вписванията като президент на БФС?

(б.а - интервюто е взето преди решението на Агенцията по вписванията.)

- Ще разберем скоро. Но това далеч не е най-важното. Това не променя по никакъв начин нещата. Виждате какви решение вземат от БФС - незаконосъобразни. Последният пример е от вчера (26 август - б.а.), с решението на Агенцията по вписванията и мотивираният отказ за вписване на свикването на конгреса в Търговския регистър. Но животът си тече, а ние си работим по предварително начертания план и няма да се отклоним от него. За съжаление обаче, БФС ни вкарва в едни схеми, заради които ще продължим да копаем дъното и няма да се започне работа на чисто, с ново ръководство, избрано от клубовете честно, за да бъде прието от всички - клубове, държава, ФИФА и УЕФА.

Чакаме и съдът

да свика конгрес

и мисля, че

ще го свика

за тази есен, ако този съд е обективен, в което вярвам и се надявам. Всичко по документите е професионално и изрядно.

- Кое е най-тревожното нещо в настоящата ситуация?

- Най-много съм разтревожен от факта, че трябва да започнем да се занимаваме с футбола ни и да градим от нула, защото основите са сринати, не стават. Вместо това се занимаваме с машинациите на това ръководство на БФС. Явно обаче ще трябва да се мине и през това. Имам професионален екип и ще се справим, няма проблем. Колкото по-бързо има легитимно и общоприето ръководство на БФС, толкова по-добре. И аз не казвам на клубовете: “Гласувайте за мен и моя екип”, а призовавам да се свика конгрес и там те да изберат кой според тях заслужава най-много да ги представлява и ръководи!

Аз искам да мисля само за футбол и затова, ако клубовете решат, искам да превърнем футболния съюз в нова, модерна организация, желан партньор от държавата, местната власт, ФИФА, УЕФА, бизнеса в България и най-вече футболните клубове. Мисля как да спрем корупцията във футбола ни, как да имаме по-добра материална база, как до клубовете да стигат повече финансови средства. И най-важното - искам, след като преструктурираме футболния съюз, най-сетне да седнем заедно

с държавата,

УЕФА и ФИФА и

да работим по

стратегия за

развитие на

футбола в

България

с минимум 10-годишен хоризонт. Стратегия, чиито приоритети да бъдат детско-юношеският и аматьорският футбол, намирането на правилното място на професионалния футбол, система за изграждането и повишаването на квалификацията на треньори, методисти, съдии, борбата с черното тото и расизма. Няма да забравим, разбира се, женския футбол и алтернативните футболни форми. И, повярвайте ми, резултати ще има. Нацията ни е талантлива, знаете за фондацията ми. Точно с талантите на България се занимаваме вече 13 години. Тези таланти трябва да се откриват и насочват правилно в развитието си. А за това е необходима ясна система. Футболът не прави изключение. Това е моето игрално поле и на него смятам, че имам тепърва още какво да дам, и то в изобилие.