Генералният секретар на БФХЛ: Пекин е единственият град в света, който е и летен и зимен олимпийски център

https://www.24chasa.bg/sport/article/10174756 www.24chasa.bg

Очакваме с огромен интерес Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г., които ще бъдат грандиозно събитие, казва в началото на коментара си за Радио Китай Генералният секретар на Българската федерация по хокей на лед Стоян Бъчваров. Той обявява и новината, че само преди дни, на 3 септември т.г., бе подписано Споразумение между Олимпийския комитет, Националната хокейна лига и Международната федерация по хокей на лед, според което се предвижда „пауза в календара на мачовете”, за да могат по този начин в Пекин да участват най-добрите играчи от този зимен спорт.

Генералният секретар на БФХЛ е убеден, че ХХІV-те Олимпийски игри в Пекин ще бъдат уникални и необикновени, каквато е била и лятната олимпиада през 2008 г., отново при домакинството на Китай. „Пекин е единственият град в света, който е и летен и зимен олимпийски център.”

Стоян Бъчваров подчертава, че за пръв път се прекъсва шампионат, за да се участва в олимпиади. Досега това не се е случвало и показва важността и високата оценка, която и Международният олимпийски комитет дава на тези игри.

Генералният секретар на БФХЛ: Пекин е единственият град в света, който е и летен и зимен олимпийски център

„Така, в грандиозното събитие, с домакинството на КНР, ще участват най-добрите професионалисти в зимните спортове. Досега прекъсване на шампионат не е имало, за пръв път е постигнато подобно споразумение, за да могат тези играчи да се включат”, пояснява той и добавя, че въпреки трудностите при логистиката, засега вече са предвидени поне четири самолета с играчи, които ще превозят най-добрите професионални хокеисти до Пекин. Веднага след приключване на Олимпийските игри, тези играчи ще се върнат в клубовете си, за да продължат участията си, тъй като шампионатът вече ще се играе”, обяснява българският висш спортен ръководител.

Генералният секретар на БФХЛ: Пекин е единственият град в света, който е и летен и зимен олимпийски център

Що се отнася до българското участие в Зимните олимпийски игри в Пекин, Генералният Секретар на БФХЛ казва:

Генералният секретар на БФХЛ: Пекин е единственият град в света, който е и летен и зимен олимпийски център

„Традиционно е българското участие в олимпиадите по зимни спортове. България участва още от 1936 г. в зимните олимпийски спортове много активно. Страната ни има спечелени пет-шест медала през различните години - и златни, и сребърни и бронзови. Специално за представянето в дисциплината Хокей на лед, нашето участие беше забележително преди няколко години, по време на игрите в Инсбрук, когато българският отбор беше сред 12-те челни отбора. По- късно, професионалистите от Българската хокейна лига участваха в Зимната олимпиада в Нагано. Това се случи след изричното желание на тогавашния председател на МОК Хуан Антонио Самаранч, който се обърна с молба към Президента на нашата федерация, да направи всичко възможно българските национали - хокеисти да участват. До 2018 г. Българската национална хокейна лига е участвала редовно във всички зимни олимпийски игри.”

Домакинът на Зимната олимпиада през следващата година Китай, участва няколко години в различни инициативи, свързани с хокея, по време на които успяха да се представят много добре и така да подсилят още повече отбора си по хокей на лед, който ще бъде конкурентен по време на предстоящата Олимпиада, коментира още Бъчваров..

„В Китай тече усилена подготовка за предстоящите зимни олимпийски игри, които се планира да се проведат в началото на февруари 2022”, подчертава Бъчваров и обяснява, че на Националния стадион в Пекин вече са изградени няколко специални нови зали – една за 10 000 души, друга за 14 000 и т.н. Най-голямата от тях е предназначена специално за световното състезание по хокей на лед. Разбира се, има и други съвсем нови зали – тези за кърлинг, за шортрек, за фигурно пързаляне. „Хокей на лед се смята за единствения колективен зимен спорт, който поради своята изключителна атрактивност, привлича много голяма аудитория и е във фокуса на много телевизионни камери”, категоричен е Генералният секретар на българската федерация, но добавя, че медиите ще отразяват всички видове спортове, по време на това изключително важно световно спортно събитие. „Но като представител на Федерацията по хокей на лед, аз отговарям за нашия спорт”, споделя още той.

Макар че зимните олимпийски игри са зависими и от атмосферните условия, тъй като през този период времето е доста неустойчиво, Стоян Бъчваров е категоричен, че китайските домакини ще се погрижат за всички детайли по организацията и провеждането на събитието и ще осигурят перфектни условия, независимо от времето.

По повод някои политически спекулации, свързани с провеждането на Зимната олимпиада в Китай, Стоян Бъчваров изразява мнението си, че в никакъв случай олимпийските игри и спорта изобщо не трябва да бъдат политизирани и политиците не трябва да се намесват. „Макар, че през последните години се забелязва политизиране на олимпийските игри, това не трябва да се случва. Политизирането в спорта напоследък обаче е доста силно, и не бих се учудил ако някои политици не разрешат на своите спортисти да вземат участие”, коментира той. Но подчертава, че всички ние знаем как са били спирани войни и военни действия по света, за да се проведат олимпийски игри – например още през 1936 т.. когато се провежда лятната олимпиада в Берлин.

Китайската страна показва, че Олимпиада може да се проведе дори и в обстановка на COVID-19-пандемия, добавя той, тъй като е сигурен че ще бъдат изключително сериозно спазени от всички участници противоепидемичните мерки. Всички представители на страната-домакин са ваксинирани, а Китай е пример за дисциплинирано и сериозно спазване на противоепидемичните мерки. Ако има някакви притеснения, те ще бъдат по всяка вероятност от чужденци . Китай се справя изключително добре с пандемията и може да осигури благоприятни условия за провеждането на Зимните олимпийски игри догодина, категоричен е Генералният секретар на БФХЛ Стоян Бъчваров.