Световната антидопингова агенция мисли дали канабисът да остане забранен при спортистите

https://www.24chasa.bg/sport/article/10182705 www.24chasa.bg
Шакари Ричардсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да остане ли канабисът в списъка със забранени вещества, ще умува Световната антидопингова агенция, предаде Ройтерс. Вече е създадена консултативна група, която ще започне проучване. Ясно е, че и през следващата година канабисът все още ще бъде част от списъка и спортистите ще бъдат наказвани за употребата му.

Решението на Агенцията идва след наказанието на Шакари Ричардсън и призивите от САЩ. Спринтьоркaта спечели олимпийската квалификация на 100 м с 10.72 секунди, но пропусна Олимпиадата в Токио, тъй като даде положителна проба с химикал, който се открива в канабиса и бе наказана за един месец.

Тя обясни, че е използвала канабис, за да ѝ помогне да се справи със смъртта на майка ѝ. По-късно американската антидопингова агенция (USАDA) призова правилата да станат по-гъвкави, специално за случаи с марихуана. Тогава от WADA отговориха, че американската агенция винаги е настоявала канабисът да бъде в списъка.

"От 2004 г. насам, включително и през 2021 г., USADA без изключение е настоявала канабисът да е част от списъка със забранени вещества", заявиха от WADA пред "Ройтерс".