Словаци с големия трофей на „Грабни купата“ в Албена

https://www.24chasa.bg/sport/article/10190409 www.24chasa.bg

Отборът на „ToDay Hydrocres“ от словашкия град Прешов спечели големия трофей във финалния етап от най-мащабната верига от турнири по минифутбол в Европа това лято. Под мотото „Грабни Купата“ рекордните 36 състава (20 от които от 16 от чужбина) участваха в надпреварата, състояла се в европейския курорт на спорта Албена. Сред гостуващите тимове бяха представители на фенклубовете на нидерландския „Витез“ и унгарския „Ференцварош“, на Асоциацията на италианските футболни рефери, също така тимове от Португалия, Словения, Турция, Словакия, Румъния и др. Всичко това превърна турнира в едно миниевропейско първенство по аматьорски футбол.

Специален поздравителен адрес към участниците отправи Мария Габриел, европейският комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и спорта пожела успех на отборите като изтъкна значението на подобни спортни празници за активния и здравословен начин на живот на европейските граждани. На откриването и тегленето на жребия Маргита Тодорова – директор „Експлоатация, маркетинг и продажби“ и Анатоли Илиев – председател на Организационния комитет и на „Асоциация спорт в свободното време“ отправиха топли думи и приветстваха участниците с „Добре дошли!“ в черноморската перла.

В продължение на три дни отборите се състезаваха разделени в осем групи по 4 тима, в много от мачовете страстите се „нажежаваха до червено“. Още преди директните елиминации стана ясно, че българските състави са най-добре подготвени, вероятно заради преминалите през осем наши градове квалификации, като за осминафиналите се класираха само два чужди отбора – нидерландски и словашки, а във полуфиналите влязоха три тима жот българската столица.

Словаци с големия трофей на „Грабни купата“ в Албена

Във оспорвания финал, пред мощна своя агитка, словаците от „ToDay Hydrocres“ надиграха трудно състава на софийския „DXC Technology“ след попадения на Томаш Миклош и Рудолф Белиш. В мача за бронза „ЛевИнс“ победи „Северозапад Амиго“ с 3:0.

Словаци с големия трофей на „Грабни купата“ в Албена

За най-добър вратар бе провъзгласен Христо Павлов от „Северозапад Амиго“, най-полезен играч е Юрай Кухайдик от шампионите, за феърплей бяха наградени двата фенклуба на „Ференцварош“ – „Грийн Флагс“ и „Грийн Игълс“, а за най-прецизни рефери единодушно бяха определени Донка Желева и Гергана Видева. Големият трофей бе връчен в ръцете на шампионите от Анатоли Илиев, а призьорите бяха отличени още от Денис Тахиров от Албена АД, Гюнер Четин – кмет на турския град Чорлу и от представителите на организаторите Евгени Геров, Стефан Йорданов и Кристияна Казанджиева, които поздравиха наградените и благодариха на всички участници.

Поредицата от надпревари по минифутбол „Грабни Купата“ стартира през април в Стара Загора, след това премина през Пазарджик, Сандански, Горна Оряховица, Монтана, София, Варна и Албена. Финалистите във всеки град си осигуряваха участие в завършилия сега международен заключителен турнир. Сред партньорите на организаторите от „Асоциация спорт в свободното време“ в осъществяването на проекта по програма Еразъм + на Европейския съюз бяха Европейската мрежа за развитие на футбола, Европейската федерация по минифутбол и др. През последните 4 дни домакините от курортен комплекс „Албена“ предложиха отлични условия на футболистите, които бяха впечатлени от организацията и качествените терени .

Наред с чисто състезателния характер на проявата, програмата предвиждаше съпътстващи активности, като Конференция за „Ролята на фенклубовете в борбата срещу насилието“, дискусия на тема „Как да избегнем агресията на терена“ и др. На специална „Зелена вечер“ участниците опитаха от екологичните продукти, собствена продукция на домакините от Албена.