Албена и Максим отново артисти на ледената сцена

https://www.24chasa.bg/sport/article/10193244 www.24chasa.bg
В "Кармен" пред българска публика Албена Денкова и Максим Стависки напомниха за годините, в които станаха световни шампиони при танцовите двойки. СНИМКА: Румяна Тонeва

Албена Денкова и Максим Стависки отново станаха артисти на леда.

Двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне при танцовите двойки от години работят за продуцентската фирма на Иля Авербух и участват в почти всички проекти на руската легенда.

Поредното турне на Денкова и Стависки бе със спектакъла “Ана Каренина” по романа на Лев Николаевич Толстой. Първото представление бе на 9 юли, а последното ще е утре в черноморския курорт Сочи.

“В световната литература романът е признат за един от най-добрите, в които се разказва за любов. Точно по тази причина към книгата проявяват интерес най-добрите режисьори от целия свят. Филмите са повече от 30, а бе време да се появи и като спектакъл на леда. “Ана Каренина” е 2,5-часово грандиозно представление с мащабни декори и невероятно режисьорски решения, с потресаваща музика и ефектни костюми. Най-добрите фигуристи в света се показват като истински драматични актьори и ви пренасят във времето на салоните, баловете, спиритическите сеанси, любовта и страстите”, написаха продуцентите от “Ледена симфония” преди старта на 48-те спектакъла.

Албена и Максим получиха ролите на Облонски.

В главните роли са бронзовите олимпийски медалисти, световните и европейски шампиони Оксана Домнина и Максим Шабалин. Другите звезди, които се постараха да представят произведението на класика Толстой на леда, са Роман Костомаров, Евгения Медведева, Алексей Ягудин, Татяна Тотмянина и Максим Маринин.

“За първи път показваме историята на Толстой като леден спектакъл. Помага ни опитът, който натрупахме с “Кармен” и “Ромео и Жулиета”, коментира Авербух.

И в двата споменати проекта играха Денкова и Стависки, а “Кармен” бе представен и пред българската публика в София.

В Москва Албена и Максим работят като треньори в екипа на Анжелика Крилова, сребърна медалистка в танцовите двойки (с Олег Овсянников) на олимпиадата в Нагано през 1998 г. През същия сезон и следващия те станаха световни шампиони, а през 1999-а взеха и европейската титла. Техни треньори бяха Наталия Линичук и Генадий Карпоносов, които после работиха с Денкова и Стависки.

Миналата година заради разпространението на коронавируса и карантината в Русия нашите шампиони трябваше да работят от дома.