Изпитание за скорост и баланс на коне и ездачи е Балканиадата в Атина

https://www.24chasa.bg/sport/article/10197048 www.24chasa.bg
Кон скача на крака, след като е паднал заради подхлъзване. СНИМКА: Авторката

Дълго трасе с множество трудни завои и комбинации, разположено почти по целия тревен плац, подложи на огромно усилие и ездачите и конете в първия ден на Балканиадата по конен спорт в Атина.

Ездачите галопираха с максимална скорост, но трябваше рязко да намалят и да се подсигурят преди скока и особено ако след него следва завой, а изпитанието изобилстваше от завъртания, които допълнително затрудняваха екипите.

В края на паркура и ездачите, и конете бяха изтощени. От организаторите заявиха задоволство, че всеки завоюван приз ще тежи и в бъдеще, защото разкрива отличните качества на атлетите.

В групата на нашите юноши участваха Ивана Ангелова, която премина без грешка паркура с коня Касай, но с три наказателни точки за време; безгрешна бе и Ая Митева с Кортезина, която също заложи на сигурността и това доведе до две наказателни точки за просрочие.

Ездачите ни се съобразяваха с повишената трудност от ездата по тревен плац, който крие много повече трудности, отколкото обикновената пясъчна настилка. Ася Петрова и Милко Кочев бутнаха по два бариера и така останаха на 14-та и 15-та позиция от 26 участници.

Отлично се представиха и децата, като без грешка Мария Николова зае 7 място със 73,53 сек. и без грешка, Десислава Миланова стана 11-та, отново без грешка, Екатерина Гайдарова мина без грешка, но с 1 наказателна точка от време, Елиза Чолакова бутна един бариер, както и Даная Велинова, която зае 17-та позиция от 27 стартирали.