Юношите ни с безапелационно злато на Балканиадата в Атина

https://www.24chasa.bg/sport/article/10197245 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Юношеският ни отбор по прескачане на препятствия грабна безапелационно златото на Балканиадата по конен спорт в Атина.

Четиримата ни ездачи Ася Петрова, Ая Митева, Ивана Ангелова и Милко Кочев демонстрираха хладнокръвие, смелост и устрем, до които никой от конкуренцията от Гърция и Турция не успя дори да доближи. Румъния остана на четвърто място.

Състезанието се проведе в два манша, като всеки от ездачите ни прави по 15 скока. От общо 120 скока за отбора в двете изпитания, 118 бяха без грешка, докато някои от съперниците ни бутаха по четири бариера само в едно скачане.

Височината на препятствията от 125 см. предлагаше уловки и подходи към препятствията, които да затруднят и ездачите, и конете.

Треньорите на нашите ездачи, които седяха на трибуните един до друг, виждаха ездачите най-отблизо в последните три скока и тогава се чуваха хоровите им възклицания: „Задръж, задръж!“ или „Напред, напред!“ и само три секунди по-късно поредният безгрешен паркур бе завършен, а българската агитка вееше знамена и цепеше небето с аплодисменти и викове.

Гърците внесоха своя характер в традиционата почетната обиколка на победителите, която ездачите правят на галоп след връчването на наградите и за всички призьори звучеше най-бързото сиртаки.

Изключителна и незабравима е гледката на 12 смели юноши-ездачи, които галопират с пълната мощ на конете под звуците на най-популярната гръцка музика и заедно с животните се радват и на успеха, и на огромното щастие да споделят вълнуващия миг.

Конете винаги усещат тази емоция и те самите се превръщат в огромна атракция, като пуснати да тичат без ограничения, показват колко могъщи са всъщност. Гордостта на нашите победители е от категоричното първенство, но също и от успешно споделената отговорност, защото при отборното скачане, само един атлет може да повлече целия отбор с несигурна езда и грешки.

В отборната надпревара по прескачане на препятствия и в изпитанието по обездка, децата ездачи спечелиха съответно сребърни и бронзови медали.

В третия ден от Балканиадата по конен спорт в Атина, Даная Велинова, Десислава Миланова, Екатерина Гайдарова, Елиза Чолакова и Мария Николова преминаха само с 5 наказателни точки паркура с височина от 15 см.

Състезанието протече в два манша, като децата направиха общо 104 скока – всяко скочи с коня си по 26 пъти. На първо място се класираха румънските състезатели, които допуснаха само една наказателна точка, а трети остана турският отбор.

В същото време, само на 100-тина метра от тревния плац за прескачане на препятствия, върху специалния пясъчен терен течеше отборната надпревара сред децата в дисциплината „Обездка“.

И докато в скачането се иска скорост, смелост, съобразителност, то „танцуването с коня“, както го определят специалистите, задължава ездачите да бъдат в пълен синхрон с животното, да се движат като нарисувани и всяко по-рязко движение на тандема се санкционира с наказателни точки.

В индивидуалното състезание на децата, четвърто място зае Никол Маврова.

Отборното представяне бе от Никол-Велея Иванова, Никол Маврова, Илиан Найденов и Венета Савова. Макар и в най-първата група, децата вече познават капаните на състезанията, наясно са с технически изисквания и макар грешките най-често да са напълно невидими за публиката, не рядко се случва след изпълнение, което е искрено аплодирано от аудиторията, детето да рони сълзи на разочарование.

По-късно през деня, Сияна Райкова, която се състезава в клас „Юноши“ до 18-годишна възраст, завоюва петото място в конкуренция с 14 ездачи. Тя продължава да се бори за класиране и в последния ден на Балканиадата.

В неделния 19 септември изпитанията продължават за всички възрасти, а след края на успешния състезателен ден конете очакват награди и заслужена почивка.