Родители и треньори на протест за претоварения басейн "Младост" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/sport/article/10199692 www.24chasa.bg
Родители и треньори се събраха на протест в Пловдив заради плувния комплекс "Младост".

Децата от Спортното училище имат право да плуват в общинския комплекс, казва зам.-кмет

Напрежение  избухна сред плувните клубове в Пловдив заради тренировките на деца на общинския басейн „Младост“. Родители и треньори излязоха на протест пред кулата на  Гребната база заради ситуацията.

Спорът възниква заради това, че в съоръжението тренират четири клуба с общо 350 картотекирани деца. В момента трябва да дойде и пети клуб по плуване с още осем деца, но треньорите, които в момента провеждат тренировките вътре, казват, че басейнът е претоварен.

„Конфликтът се създава заради желанието на още един клуб да дойде в часовете на спортното училище и казват, че няма как да ползват тяхната база“, заяви треньорът по плуване Славяна Раденкова пред bTV.

Според треньора на новия клуб, който трябва да започне да тренира в общинския басейн – Атанас Кръстанов, няма кой да ги допусне до съоръжението, въпреки че учениците са на спортното училище и басейнът е негов.

„Децата от спортното училище имат право да плуват в общинския басейн „Младост“ по нормативна уредба. Поканили сме на среща днес в 9.30 ч. всички плувни клубове да направим график заедно, който да е удобен за всички“, каза зам.-кметът по спортни дейности в община Пловдив Георги Титюков. Той иска да събере подписка от поне 10 000 души и да я депозира в правителството за отпускане на средства за нов басейн. Първата копка за него е направена преди 2 г., но няма финансиране.

Родителите твърдят, че  напрежението се създава, защото басейнът е малък и е претоварен, а в един коридор плуват по 20 деца. Конфликтът  ескалира в края на миналата седмица. Тогава родителите на младите плувци влязоха в словесен спор, намеси се и общинският съветник Йордан Иванов, който нападна общината, че не прави нищо за решаването на проблема.