Волейболистите ще участват на световното в Русия догодина

https://www.24chasa.bg/sport/article/10201985 www.24chasa.bg
Снимка: CEV

България ще участва на световните първенства по волейбол за жени и мъже догодина.

За дамите това бе сигурно заради новия регламент за класиране за форума. Според него в шампионатите ще играят домакините, настоящите световни шампиони при двата пола, както и финалистите от всяко континентално първенство през настоящата година. Местата до 24, колкото са финалистите, се запълват с отбори от световната ранглиста, които все още не са се класирали.

Мондиалът за жени е в Нидерландия и Полша. Затова според подреждането на ранкинга на световното отиват 11 отбора от него. С 15-ата си позиция дамите ни влизат на световното като №6 от некласиралите се тимове.

Световното за мъже ще се проведе в Русия. Затова в него влизат 12 отбора от некласиралите се в ранлистата.

България заема 21-о място в нея и влиза като предпоследна в списъка с участниците.

“Хубавата новина за България е, че ще участваме на световното първенство за мъже догодина в Русия. Още на 30 септември е жребият в Москва. При жените сме 15-и и това е добре. Голямото отстъпление е при мъжете. Там сме на 21-о място и не говори добре за имиджа на България. Трябва да си вземем поука - състезателите, щабът и ние като ръководство. Трябва да се върне пламъкът в очите на тези момчета.

При мъжете загубихме от двата финалиста на европейското. Срещу Германия на осминафинала не играхме добре и всичко приключи. Мислим за следващата година. Искам добро представяне в Лигата на нациите, където кандидатстваме да сме домакин на един от турнирите”, коментира президентът на федерацията Любо Ганев.

Във финала на европейското Италия надви с 3:2 Словения.