"Златна обувка" за голмайстора Мартин Камбуров, но не от "Франс футбол"

https://www.24chasa.bg/sport/article/10217153 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова връчи наградите от общината на Мартин Камбуров на стадиона минути преди снощния мач между "Берое" и "Арда". СНИМКА: Архив

Идеята е на кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Със заповед на кмета Живко Тодоров голмайсторът на България за всички времена Мартин Камбуров, нападател на "Берое", беше удостоен с Почетния знак на община Стара Загора, както и със специално изработена златна обувка. Тя е подобна на обувката на Петър Жеков от 1969 г., чийто рекорд по голове Камбуров надмина. Жеков е първият българин, носител на приза "Златната обувка", който преди 52 г. се присъждаше от специализирания вестник "Франс футбол" на голмайсторите на Европа. Днес паметник на тази обувка се издига в родното село на футболиста Книжовник, Хасковско.

Обувката на Камбуров е изработена по поръчка на община Стара Загора от столична фирма за спортни трофеи. Неин собственик е бившият футболен съдия Детелин Баялцалиев.

Зам.-кметът на Красимира Чахова връчи отличията на Мартин Камбуров минути преди първия съдийски сигнал на футболната среща между ПФК „Берое“ и ПФК „Арда“. Двубоят се проведе снощи на градския стадион в Стара Загора и завърши с равенство 1:1.

Камбуров беше обявен за голмайстор на България за всички времена с отбелязаните от него вече 254 гола в елитния футбол. Престижното отличие му беше присъдено за съществен и значим принос за развитието на общината и заслуги към нейните граждани.

Нападателят беше награден още от Българския футболен съюз и от ръководството на „Берое“.