УЕФА опроверга БФС за "немите" конгреси

https://www.24chasa.bg/sport/article/10290993 www.24chasa.bg
Факсимиле от отговора на УЕФА до "24 часа".

Евроцентралата допуска дори малък брой журналисти в залата

УЕФА официално опроверга твърденията на БФС, че нейната практика включва предаването на конгреси без звук. Заради това на последните две общи събрания на родната централа се процедирало по същия начин. В залата за медиите имаше два монитора, които обаче останаха без звук. Представители на медиите не бяха допускани до залата, защото била прекалено малка, което не може да се каже за зала 1 на НДК, където във вторник бе последният конгрес. Обяснението за липсата на звук бе, че това е обикновената практика на УЕФА и ФИФА. Това бе потвърдено и от Борислав Михайлов на срещата с журналистите след приключването на работата на делегатите.

“24 часа” запита УЕФА и ФИФА дали наистина това е обикновената им практика в такива случаи.

На тези монитори бе предаван конгресът, но звук не бе пуснат.
На тези монитори бе предаван конгресът, но звук не бе пуснат.

Отговорът на евроцентралата дойде буквално за един час.

“Практиката на всеки конгрес на УЕФА е той да се предава пряко на официалния сайт UEFA.com.

Поради ограниченията на местата, само определен брой журналисти се допускат до залата.

Всички останали могат да проследят работата на конгреса от пресцентъра, където има работни места.

Разбира се, само когато има гласуване, предаването се спира. След това резултатите се съобщават на живо пред всички участници в конгреса”, се казва в официалния отговор на евроцентралата.

Или с други думи, УЕФА допуска журналисти дори да присъстват в залата по време на конгресите си. Това се доказва и от запис от близо 3 часа и половина в youtube, където може да се проследи цялата работа на последния конгрес на евроцентралата.

Практиката за “неми” конгреси бе въведена от БФС преди 3 години, когато бе общото събрание в столичния хотел “Маринела”, защото НДК бе зает заради председателството на ЕС.

Тогава журналистите бяха в една малка стаичка и се чудеха какво се случва. Претендентът за президентския пост Любослав Пенев дори не бе допуснат до залата, а само до кулоарите, и то след невероятен скандал, защото така гласували делегатите.

Във вторник поне това бе оправено, като се проведе може би най-явният конгрес пред делегатите, но не и пред медиите. Всички претенденти за президентския пост бяха допуснати до залата. След това излъчиха и наблюдатели, които да участват в преброяването на гласовете. Осемте тъмни стаички бяха пред сцената на залата, а след това урните бяха изсипани и се броиха явно пред делегати, наблюдатели и представителите на ФИФА и УЕФА.

Журналистите разбираха какво се случва в залата и резултатите от вота от свои приятели в залата, защото нищо не се появяваше на екраните дори след приключването на гласуването.

Така и не беше обявено кой с колко гласа влиза в новия изпълком и с колко гласа се отпада от него, защото бе представен списък от 17 човека за 14 места.

Този вот дори не е отбелязан и в официалния сайт на БФС, където целият конгрес е отразен с дописката:

Българските футболни клубове отново избраха Борислав Михайлов за свой президент в следващите 4 години!

241 от делегатите на извънредния конгрес на БФС дадоха вота си за нов мандат на досегашния ръководител на футбола у нас. Пред очите на цяла България и на всички присъстващи в залата представителите на клубовете дадоха своята подкрепа за Михайлов в конкуренцията на останалите петима кандидати, които публично оцениха прозрачността и демократичността на проведения вот.

Въпреки пандемичната обстановка организацията на събитието в Зала 1 на НДК бе на европейско ниво, което бе отчетено и от официалните гости от УЕФА - Зоран Лакович и Лука Никола, и от ФИФА - Алесандро Грамалия, Лаура Диак и Том Горисен.

За сметка на това вече е подменен съставът на изпълкома на официалния сайт с новоизбраните четирима човека - кмета на Велико Търново Данаил Панов, президента на “Локо” (Сф) Иван Василев, изпълнителния директор на “Национална спортна база” ЕАД и шеф на лицензионната комисия Пламен Манолов и бизнесмена и бивш футболист на “Левски” и “Локо” (Пд) Веселин Балевски. Балевски напусна управата по собствено желание, а сега се завръща.