Алберт Попов вече тренира в Зьолден

https://www.24chasa.bg/sport/article/10312866 www.24chasa.bg

Българската звезда в алпийските ски Алберт Попов направи тренировка на гигантски слалом в Зьолден, където този уикенд е стартът на сезона в световната купа в алпийските ски. Преди това нашият ас се подготвяше на най-близкия глетчер, който е в Италия, защото времето на Ретенбах в Австрия бе лошо.

За състезанията тази година са дошли всички звезди. Тук са актуалните носители на трофеите Петра Влъхова (Слвк) и Алекси Пентюро (Фр). Конкуренция на словачката ще са носителките на голямата СК преди нея Микаела Шифрин (САЩ) и Федерика Бриноне (Ит), както и актуалната световна шампионка за 2021 г. Лара Гут Бехрами (Швейц). При мъжете ще карат вторият от миналия сезон в генералното подреждане Марко Одермат (Швейц) и останалите актуални звезди, сред които и световният шампион от Кортина 2021 и победител в Банско Матьо Февър (Фр). Другият шампион от гигантския под Тодорка Филип Зубчич (Хърв), също ще е на линия за неделя. Световният младежки шампион от Банско 2021 Лукас Фойерщайн (Ав) също е потвърден за старта на сезона.

Първа официална пресконференция, откакто бе избран през юни за президент на ФИС, ще даде и Йохан Елиаш.

Стартът на сезона ще бъде с публика въпреки пандемията от коронавирус. Това е последното решение на организационния комитет и австрийската федерация. Заради повишеното ниво на заразени в Австрия в последната седмица имаше съмнения, че публика, както и преди година, няма да има. Сега се очаква на гигантския слалом при жените в събота да пуснат до 7000 зрители, а в неделя, когато е шоуто при мъжете, да има вече до 9000 зрители. Естествено, изискването за всички, които искат да гледат на живо стартовете на глетчера Ретенбах, е да имат зелен сертификат. Те ще бъдат групирани на двата паркинга на кабинковите лифтове в Зьолден, където ще им проверяват сертификатите и оттам ще ги качват с автобуси до трибуните. Въпреки че няма да има традиционен парад на феновете и публично теглене на номерата, ще има специална музикална програма в петък и събота в селцето, което по традиция е домакин на старта на сезона в СК. Състезатели и треньори, както и медиите и ВИП гостите ще са в т. нар. балон и също трябва да представят зелен сертификат.

Преди година на старта на световната купа в Зьолден бяха допуснати само 60 журналисти от цял свят и 10 ВИП гости на австрийската федерация. Пандемията от коронавирус стана причина на всички стартове в Австрия през миналия сезон да няма публика. Липсата на фенове преди година струва на хотелиери и организатори загуби от около 10 -15 милиона евро.

Според прогнозата за времето за събота и неделя се очакват температури малко над нулата и отлична видимост, което в последните години рядко се случва.