Френски пилот прави агитка за Алберт в Зьолден

https://www.24chasa.bg/sport/article/10316378 www.24chasa.bg
Алберт Попов ще има своя агитка в Зьолден и тази година.

Петра Влъхова намалява стартовете заради олимпиадата, Шифрин - обратното

Алберт Попов ще има подкрепа и от трибуните в Зьолден. Банерите за подкрепа на българина вече са готови и ще бъдат на трибуните, гарантира парижанинът Лионел. Бившият пилот е нещо като неофициален президент на световното ски общество и обикаля света, за да гледа състезания. През 2020 година е бил и в Банско.

“Там беше направо феноменално. Единственото лошо бе, че дойдоха едни приятели от Турция, които една седмица били с китайци. И като се прибрахме във Франция, бяхме едни от първите с коронавирус. Но вече съм здрав, ваксиниран и отново тръгнах по състезания”, обясни адашът на Меси.

Около 90 скиори се очакват на старт в неделя заради началото на сезона. При жените в събота ще бъдат по-малко.

Дамската битка отново се очаква между Петра Влъхова и Микаела Шифрин. Двете подхождат тотално различно по време на олимпийския сезон. Влъхова смени треньора си през май, като заработи с бившия наставник Мауро Пини, който преди това тренираше швейцарката Лара Гут-Бехрами. През миналия сезон, за да спечели голямата световна купа, словачката бе единствената, която стартира във всички 31 състезания. Сега обаче ще бъдат доста по-малко стартове. На предната олимпиада в ПьонЧанг (Корея) тя участва във всички дисциплини и остана капо.

Шифрин пък ще предприеме точно обратния подход. Тя смята да стартира и в скоростните дисциплини, за да подобри шансовете си за голямата световна купа.

“Олимпиадата е късмет. Ако имаш ден, ще вземеш медал. Ако нямаш, дори да си най-добрата, няма да вземеш. Затова ще карам всичко и ще се надявам на най-доброто”, заяви Микаела преди старта.

В момента 26-годишната американка е с 69 победи за световната купа, като пред нея са единствено Ингемар Стенмарк (86) и нейната сънародничка Линдзи Вон (82). Тя е и единствената в историята на спорта с успех във всички седем дисциплини.

Поредни награди спечели най-добрият ски хотел в България. “Кемпински Гранд Арена” бе определен за най-добър лайвстайл хотел на World Travel Aweards и най-добър спа хотел в България на World Spa Awards.

Първо състезание за 1 млн. евро

Нова ера започва в световните ски, след като този сезон ще се проведе първото в историята състезание с награден фонд от 1 милион евро.

Това обявиха организаторите на 82-ата купа “Ханенкамп” в Кицбюел.

Този сезон там ще има за първи път в историята две спускания по страховитата писта “Щрайф”. Първото ще е в петък, 21 януари, догодина, а второто - на 22 януари в събота. В неделя ще е слаломът.

Победителите ще вземат по 100 000 евро. Пари в спусканията ще приберат първите 45 в класирането, което е изключение в световната купа. Към момента това важи само за първите 30.