Боби Михайлов: Футболът ще тръгне напред с можещи треньори, национална академия и нов стадион

https://www.24chasa.bg/sport/article/10317075 www.24chasa.bg
Снимки: БФС

- Първо, честито преизбиране, г-н Михайлов…

- Благодаря. Един от малкото журналисти, който ми честити. Някои твои колеги не се сетиха да го направят дори на пресконференцията след 12 часа конгрес. Но това няма значение.

- Но от петте ви победи досега тази е с най-малка разлика от втория. Това притеснително ли е за вас?

- Не е притеснително. Първо, още веднъж чрез вашата медия искам да благодаря на делегатите, които ме избраха и гласуваха за мен. Това стана след 14 години - ок, от 16-годишен мандат, при яростна предизборна кампания на другата страна, която не продължи 15 дни, както е по устав, а 6 месеца с всевъзможни откровени лъжи, обиди, обвинения в корупция и какво ли не. Те така и не бяха доказани. А един човек от така наречения екип на Димитър Бербатов е бил осем години в изпълкома. Това е нелепо и обидно за целия ни футбол, не само за мен. Въпреки всичко това аз печеля пети пореден конгрес. За което благодаря и, както казах и на самия конгрес, ще дам всичко от себе си за по-добрата работа на БФС.

- В какво се състои тази по-добра работа?

- Всеки може да прочете в устава на футболния съюз какви са задачите му. Организация на първенства и турнири, на националните отбори и подпомагане на всичко останало. Никъде не пише, че БФС финансира детско-юношеския футбол - в смисъл школите на клубовете. Ние им помагаме по всевъзможни начини, например чрез построяване на инфраструктурни обекти по места, което е работа на държавата. Така че смятам, че футболният съюз прави много повече от това, което е по презумпция според устава, когато е създаден.

- Да ви върна малко по-назад. Какво ви струваха двете години, през които не бяхте начело на БФС?

- Беше ми много тежко първо заради самия начин, по който си тръгнах. Ситуацията около националния отбор, имаше и обективни, и субективни неща, напускане на треньор в последния момент преди важни квалификации…

- Ще ви прекъсна за едно уточнение. Смятате ли, че имаше организация за появяването на онези момчета с качулките на мача с Англия, който предшестваше вашата оставка?

- Това го казват всички. 100 процента активно мероприятие. От кого е организирано никой не знае, а вероятно няма и да узнае, пък и не е от значение. Но всичко тръгна много по-рано, имаше големи медийни атаки. Англия, както знаете, е много чувствителна на тази тема. Още от първия мач там, после като кацнаха тук техният треньор и играчите, започнаха да говорят по темата за расизма. Всичко беше подготвено. Дори с английска намеса, това на шега, разбира се. Но не само това. Идването на нов треньор, краткото му време за адаптация, недобри резултати, нов начин на игра, получаване на повече голове, играеш с Англия. След три дни те биха Черна Гора даже с по-голям резултат, но никой не отиде да иска оставката на Савичевич (президент на федерацията - б.а.), нито имаше приказки за расизъм. Повтарям - активно мероприятие, беше ми тежко, но от друга страна ми помогна много. Всяко зло за добро, както се казва. В онзи момент не съм си и помислял да се връщам към тази ръководна позиция. Но по различни причини моите колеги не успяха да направят конгрес по това време, два пъти го отменяха заради пандемия. През този период аз видях отстрани мои грешки, лични. И в персонален план, и като ръководене и мениджмънт на самата администрация. Някои свързани и с характера ми, с прекалената ми доброта за тази позиция. (Усмихва се.) Така че, че няма ненаказано добро го видях не десетки, а стотици пъти. Няма клуб, на който да не съм помогнал. Оказа се обаче, че тези, на които най-много съм помогнал, незнайно защо са най-много против мен. Времето ще покаже кой крив, кой прав. Затова се върнах да си доизкарам мандата, което беше отговорност пред хората, които са ме избрали.

- Какво стана с делата срещу БФС? Все пак в централата влезе ДАНС...

- Абсолютно никакви нарушения не са открити в продължение на въпросните две години. Но не искам да се връщам назад. Конгресът беше преди две седмици, каза, че президент е Боби Михайлов и това е свършен факт. Оттук нататък започва летоброенето на новото ръководство, което през следващите четири години трябва да направи това, което не успяхме да свършим, както и новите неща, които можем да направим.

- Последен въпрос за конгреса. Изненада ли ви изключително твърдата позиция на подкрепа за вас от страна на “Левски”? Някои от най-тежките критики и обвинения към вас бяха именно от “сините” среди, били те запалянковски или медийни. Първо Мъри Стоилов, който беше посрещнат като месия на “Герена”, ви подкрепи още преди конгреса, а след това Наско Сираков буквално на влизане каза, че не може да загърби едно 40-годишно приятелство. А той все пак преди време напусна изпълкома.

- Всеки може да напусне, когато не е съгласен. Но това, което е казал Наско, е много силно и аз бях много щастлив, когато разбрах след това. Защото на самия конгрес аз не го знаех, вече бях влязъл. Не ме учудва подкрепата на “Левски”. Учудва ме, че привърженици на различни отбори, смятат, че когато имат президент или член на изпълкома от даден клуб, трябва задължително да стават шампиони. Това е абсолютно несериозно в ХХI век и като ме познават що за човек съм. Иначе е естествено да съм щастлив от подкрепата на "Левски", защото баща ми, лека му пръст, е играл там, аз съм играл, синът ми в момента е капитан на отбора, брат ми е играл там. Не може да се говори, че не съм очаквал.

- Да поговорим за бъдещето. Кои са трите, не, всъщност за симетрия да ги направим четирите ви главни цели за следващите четири години?

- Цел №1 е футболният съюз да изглежда като федерация на бъдещето. Има проект с това име, в който ние вече участваме. Ние сме една от първите страни, членки на УЕФА, които се включиха. Искам всичко - не че не е, по-модерно, по-отворено към всички...

- По-електронно?

- То си е електронно. Това, че няма хора, които го използват достатъчно, е друго. Има подготвени хора, но е и въпрос на лични качества и отговорности. Трябва да се подобри комуникацията с клубовете, ще търсим промяна на персоналния състав по зони и области. Трябват ни по-млади хора, по-отворени, с висше образование, най-добре от НСА, които да имат контакт на местно равнище с кметовете. Като да не се виждат един или два пъти годишно, а поне всеки месец. Неслучайно за четвърти път в изпълкома каня кмет и този кмет е на Велико Търново Даниел Панов, който е шеф на сдружението на общините. Защото когато говорим за аматьорски футбол, всичко минава по оста футболен съюз - клубове - общини. И обратно. Както казах и на конгреса, в тази модернизация влиза и дигитализацията на първенството. Сега за картотеките няма да има нужда да се ходи по села и паланки, всичко ще е по електронен път, няма да се заплаща и това ще свали таксите за клубовете.

- Второ?

- Пълна промяна в треньорската школа. За мен, както и за много мои колеги и познати, не само свързани с футбола, проблемът на българския футбол е липсата на достатъчно квалифицирани треньори на всички нива. Не само в професионалния, защото там дори са повече - само с PRO лиценз са над 140. Но в професионалния футбол могат да работят само 30 като старши треньори. Но важното е надолу какво става, затова планираме модернизация на треньорската школа, включително и персонални промени в личния състав. Ще се опитаме да намалим цените на лицензите, особено в по-долните нива, например категория С. Ще пращаме най-талантливите, които ще бъдат избирани от треньорската комисия, на стаж в престижни отбори в чужбина - както на национално, така и на клубно ниво.

- Нататък.

- Третото е подпомагане на линията за подпомагане на регионите с инфраструктурни проекти, свързани с програмите на УЕФА и ФИФА. За предходния период, обхващащ 2018-2022 г., сме инвестирали в това над 2 млн. лв. Никоя друга федерация не е инвестирала и един лев в спортен обект. Или поне много малко, всичко е с подкрепата на държавата. Докато БФС не е взел нищо от държавата. Единствено за организиране на европейски първенства. Затова е важно хората да се отърсят от заблудата, че държавата по някакъв начин храни футбола. Всъщност е точно обратното. В България се играят по 600 мача на седмица. Това означава 1200 отбора, 600 линейки, 600 пожарни, охрана, съдии... Това всичкото е брутен футболен продукт, който оставя ДДС в държавата. Отделно са инфраструктурните проекти, за които УЕФА дава парите, но без данъците. ДДС-то го плаща футболният съюз, а след съответния период самите обекти остават за държавата.

- Четвърто? Вероятно и най-важното...

- Четвъртото е най-вече мечта. Да успеем аз и моите колеги да започнем, а ако започнем навреме, смятам, че в рамките на 2-3 години можем да имаме нов национален стадион. Той може да бъде без писта, без зали, да е само за футбол, да е 25-хиляден, въпросът е да отговаря на всички изисквания. И с моите позиции в УЕФА със сигурност ще докарам мача за Суперкупата на Европа в България до четири години и половина. Това върви и с мечтата ми националният отбор да се класира за голям форум. Работи се по въпроса. Млад треньор, млади играчи, дано имаме добър жребий в Лигата на нациите. Там зависи в коя урна ще сме за жребия, защото в момента сме трети в групата за световното, което си е успех. Преди Северна Ирландия сме, а каквото и да си мислят хората, там играчите играят във Висшата лига и Чемпиъншип, докато нашите са главно в родното първенство или в не толкова силни клубове.

- В повечето големи първенства в Европа шампионатът се администрира от местната футболна лига. Ако българската лига не администрира поне двете си професионални първенства, то за какво ни е тя? Заради купата на България?

- Лигата съществува благодарение футболния съюз. Тя е отделно юридическо лице и нямам никакви правомощия. Всеки може да отвори закона за спорта и да види, че само съответната федерация, която има лиценз по вида спорт, може да администрира първенствата и турнир. Освен това да не се заблуждават хората - ПФЛ връчва купата на България на победителя, но цялата организация е на БФС. От нашите комисии, нашите съдии и така нататък. Това е просто едно добро сътрудничество. Няма никакъв проблем с един договор да дадем на лигата това, което тя може да прави. Но тя не може да организира първенството, защото в Закона за спорта ясно е казано - федерацията излъчва шампиона в дадения вид спорт. Имаме идеи дори да прехвърлим на лигата телевизионните права, които също по закон са собственост на футболния съюз, така че клубовете там да се разбират кой колко ще взема. Но при сегашното законодателство да се говори, че лигата може да администрира първенството, е пълен популизъм.

- Като заговорихме за закони, особено за този за спорта, какви са ви отношенията със спортния министър? Както и какви се очакват да са с наследника му, дано да е редовен, а не служебен?

- Нормални са ми отношенията. Чакаме да видим кой ще е следващият. БФС никога не е бил в лоши отношения с министерството. Футболът е най-великият спорт и съответно БФС е най-голямата спортна организация у нас. Освен това тя се самофинансира, трябва само да ни харесват и да ни помагат, защото нито плащат заплатите на треньорите, нито наеми, нито нищо. Включително националният отбор плаща, за да играе на стадион "Васил Левски". Така че смятам, че който и да стане министър, БФС ще е в много добри отношения с него.

- Планира ли се промяна в системата на първенството? Говоря за Първа лига.

- В наредбата се казва как завършва това първенство и как започва следващото. Отборите ще са 16 и се запазва плейофната система.

- Голямата мъка през вашето управление е националният отбор. За да го има и той да е добър, трябват играчи. За да има играчи, трябва да се развива детско-юношеският футбол. Какви са идеите на ръководството на БФС конкретно в тази насока в следващите четири години?

- Подпомагане на клубовете. Винаги съм казвал, че пирамидата на българския футбол е с много широка основа. Включително приемаме за членове и частни футболни школи, за да могат да получават субсидии от общините или пари по програми на футболния съюз. Но детско-юношеският футбол трябва да се развива от клубовете, 30 от които са професионални. Като се огледам в нашия регион, "Динамо" (Загреб) е точният пример. Там има осем терена, 8,5 млн. евро бюджет на школата за година. Пласират играчи в първия отбор, продават ги на по 17 години в чужбина. За 15 години 14 пъти са шампиони, ама не се чува някой там да каже нещо. Но и ние пробваме да направим нещо, а именно национална футболна академия. Концепцията ще е готова до месец-два, чакаме да видим какво става с правителството и ще я предложим. Подпомагането е финансово в смисъл на организиране на турнири, кампове, раздаване на екипировка, на топки и пособия, което не е нито предизборно, нито следизборно. Но най-вече с повишаване на квалификацията на треньорските кадри на всички нива.

- След като минахме през децата и юношите, да попитам за другите видове футбол. Говори се, че ФИФА възнамерява да развива усилено женския футбол. Какво става с него у нас, с плажния футбол, с футзал и минифутбол?

- Почвам отзад напред. Минифутболът е много развит в България, има над 600 клуба, разиграват се първенства и турнири. Има много комплекси в страната, къде с наша помощ, къде с помощ от общините, къде със собствено финансиране. Женският футбол в България се развива доста добре. Тези дни имаше лагер на националния отбор на базата в Бояна, организират се турнири - например в "Албена" за девойки. В повечето страни около нас няма първенства, а само турнири. Нашето женско държавно първенство е с 16 отбора. Спечелихме един проект по програма на УЕФА, но и там трябва да се развиват треньорите. А плажният футбол - това и в световен мащаб, е преди всичко спорт за развлечение. Малко страни са изключение, а дори и УЕФА няма първенство по плажен футбол. ФИФА пък е дала правата на фирма, която организира световното първенство. На плажния футбол винаги сме се стремили да помагаме, даже и сега виждаш (сочи) на бюрото ми е купа, която националите по плажен футбол спечелиха и ми я подариха.

- Ще има ли преливане от възраст във възраст при националните отбори?

- Това е нещо, за което съм си говорил с много хора, но повечето треньори в България си мислят, че футболът започва и свършва с тях. Още Любо Пенев като беше треньор на националния отбор, с него имахме идея за унифициране на футболната философия на треньорите в националните отбори. Не само тактика, но и народопсихология, начин на игра, за да има взаимозаменяемост. Това ще се опитам да го направя с разбиране и убеждение, насила няма да се получи.

- Последни два въпроса, по-скоро търся личното ви мнение като бивш футболист, не толкова като президент на БФС. Какво мислите за VAR и по-специално за прилагането на тази система в България? Напоследък има доста спорове...

- Ние пуснахме едно изследване на сайта на БФС за приложението на VAR в България една година след въвеждането. За мен тази система е абсолютно необходима, но в България хората по принцип се съмняват във всичко. Да не давам примери с пандемията и ваксините. Но VAR в същото време струва много пари - близо 2 млн. евро, като инвестицията е на БФС. Това е за да има допълнително спокойствие на играчи, треньори и зрители...

- И съдии.

- Да, и съдии. Че няма ощетяване. В България това е за първа година и да - има гафове. Къде с техника, къде липсва подготовка, обучаваме хората в движение, организираме курсове, това също струва пари. Лично на мен не ми харесва, защото както се смеехме едно време, ако ти е по-дълъг нокътят на малкия пръст на крака и може да ти отчетат засада. Докато бях в изпълкома на УЕФА, особено по времето на Платини, аз бях против въвеждането на технологиите във футбола в този му вид точно - когато става въпрос за един сантиметър. Технологията дали топката е минала голлинията - окей, дузпа - окей, дори и засада е окей, когато е очевидна. Но когато става въпрос за милиметри... Добре е все пак, че в България има някаква търпимост, защото в Хърватия изпочупиха рейсове на VAR-аджиите.

- Вторият въпрос. Как се отрази пандемията на футбола?

- Много тежко се отрази. Но футболът е жив и това е най-важното. Оцеля даже и без публика. Клубовете в цял свят понесоха огромни загуби, в България също. Даже националните отбори играха без публика. Но футболът се пребори и даже според мен стоеше най-добре в сравнение с другите спортове. В България процентно има доста по-малко заразени футболисти, БФС пое тестовете на клубовете, на националите непрекъснато се правят тестове. Връщам се за малко на конгреса - перфектна организация в това отношение. Толкова много хора на едно място, но досега не съм чул да има заразен. Затова поздравявам още веднъж всички мои колеги, външните фирми, които ни помагаха, охранителите, РЗИ, защото нямаме нито един акт. Просто за пример.