Нова война в художествената гимнастика заради Ирина Винер

https://www.24chasa.bg/sport/article/10342572 www.24chasa.bg
Ирина Винер

Нова война избухна в художествената гимнастика заради шефката на руската федерация Ирина Винер-Усманова. Под натиск на независимата фондация за етика в спорта Наталия Кузмина бе върната в битката за шеф на техническия комитет в този спорт за конгреса в началото на ноември.
Винер натисна Русия да изтегли Кузмина, след като загуби и двата златни медала на олимпиадата в Токио. Тя я посочи като главен виновник, като според Ирина, насъскала съдиите да съсекат рускините.

Кузмина отказа да се върне в родината си и замина директно в САЩ при дъщеря си. След това пуснала жалба срещу оттеглянето на кандидатурата. И международната федерация върна първоначалното положение.

Всъщност идеята на Усманова за конгреса е съвсем различна. Тя иска да направи президент приятеля си Фарид Гаибов от Азербайджан. Той е единственият, който пожела да се изправи срещу възпитаника на ВИФ "Георги Димитров" Моринари Ватанабе.

Международната федерация по гимнастика се управлява от управителен съвет, но всички спортове в нея - спортна гимнастика, художествена гимнастика, батут, аеробика и паркур си имат отделни технически комитети.