Шерпът на Христо Проданов разказва спомените си за инцидента отпреди 37 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/10416754 www.24chasa.bg
Откъс от видеото, което българските алпинисти публикуват във фейсбук.

Неочаквано гости на личния шерпа на Христо Проданов, който е и последният човек, видял жив големия български алпинист, прави българска група алпинисти в Непал. Ден след като сънародниците ни се похвалиха във фейсбук групата „Виртуални пътшествия по света“ с паметната си среща, публикуват и видео от топлото посрещане, което 81-годишният Чованг Ринджи прави на десетината си изненадващи гости, отговаря на въпросите им за Христо Проданов и им показва подаръците си от България.

Ето какво пишат нашите алпинисти под видеото от срещата си:
„Срещата ни с Ринджи, шерпа на Христо Проданов ! ( заради интернета с малко закъснение идва и видеото).

Настанени сме в Green Tara Lodge в Намче Базар и от дума на дума с домакина, споменаваме случайно името на Чованг Ринджи Шерпа- личният шерпа на Христо Проданов - първият български алпинист, който изкачва Еверест. Дай ( нашият домакин също е чувал за българската експедиция) и ни казва, че можем да открием Ринджи три къщи по-нагоре по склона.

Питаме го, дали няма да е проблем буквално да се “изсипем” 10 човека и да го разпитваме за нещо случило се преди 37 години, а той махва с ръка и казва “no problem” , Ринджи е много мил и не отказва на никого.
Веднага отиваме да го търсим. Английският му е изключителен за 81 годишен непалец (който никога не е излизал от Непал), но от време на време ни трябва помощта на нашия гид Рами.

От нашата камбанария на 20-30-годишни младежи, историята е само такава, каквато са ни я разказвали нашите родители, за първи път я чуваме от първо лице. Впечатлени сме!

По-късно вечерта ни дойде на гости, заедно със сина си, в къщата, където бяхме настанени. Разказаха ни за живота си, къде са дъщерите и синовете му, подариха ни и будистки шалчета. Накрая го попитахме само, според него какъв е смисълът на човешкия живот ( много философски ) - а той със същата усмивка ни казва: “ ние сме будисти - всичко, което правим е за следващото поколение”.

В предишния си пост, където впечатлените българи показаха само снимка с Ринджи, те пишат, че „очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина“. След емоционалната среща решават и те да му направят подарък: „Подарихме му български флаг и го поканихме в България (на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават (той никога не е излизал от Непал)“. За финал го питат какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: “Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит”.

Пълното видео от срещата с Ринджи може да видите тук.