Тентоглу и Шпанович са №1 в балканската атлетика

https://www.24chasa.bg/sport/article/10442065 www.24chasa.bg

Олимпийският шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) и най-голямата звезда на сръбската атлетика Ивана Шпанович-Вулета бяха обявени за атлет и атлетка на годината на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически асоциации) на стилна гала в Белград, в която участваха ръководителите на балканската, европейската и световната атлетика.

Наградата на Тентоглу връчи президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, а я получи треньорът му – българинът Георги Помашки. Самият Тентоглу не присъства на церемонията, заради подготовка към новия сезон, в който има световни първенства в зала и на открито, и еврошампионат. При Помашки вече се готви и Тихомир Иванов, най-добрият ни състезател в скока на височина. 

През 2021-а Милтиадис Тентоглу спечели олимпийската титла на скок дължина, европейско злато в зала и оглави световната ранглиста с 8.60 м.

Ивана Шпанович-Вулета бе първа в генералното класиране на „Диамантената лига“ в скока на дължина, завоюва балканската титла и зае четвърто място на олимпийските игри, за да бъде избрана за най-добрата атлетка на АБАФ.

Шпанович, която вече носи фамилията Вулета, след като се омъжи за приятеля си след края на състезателния сезон, бе наградена лично от президента на Световната атлетика Себастиан Коу.

Бекре Акчам (Турция) и Адриана Вилагос (Сърбия) бяха наградени като най-добрите млади атлети на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

Акчам получи плакетата си от съпрезидента на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар.

19-годишният Акчам спечели световната и европейската титла на 400 м с препятствия. Той се състезаваше с успех и при мъжете, като доведе личните си рекорди до 49.38 на 400 м с препятствия и 46.44 на 400 м.

17-годишната Вилагос бе почетена от другия съпрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация Слободан Бранкович. Адриана също спечели европейската и световната титла на копие при девойките под 20 години. Освен това тя бе и балканска шампионка при девойките под 18 години, където постави световен рекорд с 500-грамовия уред – 70.10.

Себастиан Коу и Добромир Карамаринов откриха нов атлетически комплекс в Белград

Себастиан Коу (президент на Световната атлетика) и Добромир Карамаринов (президент на Европейската атлетика) участваха в откриването на нов атлетически стадион в сръбската столица.

Стадионът е част от атлетически комплекс, в който вече има зала (открита през 2016-а година). На откриването бяха и министърът на спорта на Сърбия - Ваня Удовичич, президентът на Сръбската атлетическа федерация Веселин Йеровсимович, съпрезидентите на АБАФ Слободан Бранкович (Сърбия) и Фатих Чинтимар (Турция).

В атлетическата зала на спортния комплекс ще се проведе балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години на 12 февруари 2022-а, а Белград е домакин и на световно първенство в зала от 18 до 20 март 2022-а.