Банскалийка с голям шанс за паралимпиадата в Пекин

https://www.24chasa.bg/sport/article/10448225 www.24chasa.bg

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб "Банско" е на крачка от квотата за Паралимпийските зимни игри в Пекин през март 2022 г.

Тя се представи блестящо на първите за сезона състезания - кръг от световната купа за параалпийски ски, който се проведе в Ростерхохе, Австрия.

Водена от треньорките си Милена Чакърова и Саша Бистрина, Стела направи дебют и веднага проби.

Банскалийка с голям шанс за паралимпиадата в Пекин

На изключително труден и заледен терен, Стела завърши първия слалом на 12-о място, а на втория се качи с четири позиции по-нагоре и с 8-то си място влезе в топ 10 в света при жените.

Банскалийка с голям шанс за паралимпиадата в Пекин

Треньорките определят успеха и? – трета в категорията инвалидност, като впечатляващ, тъй като Стела не е карала ски нито ден преди състезанията. Те поясняват, че това класиране е изключително важно, защото без него момичето от Банско не може да влезе в квотата за паралимпийските игри.

Стела Янчовичина участва в състезанията картотекирана от Българската паралимпийска асоциация, но продължава да тренира активно в Ски клуб "Банско", където членува от първото си стъпване на ски преди години.

Финансирането на тренировъчния процес на новата ски-надежда на Банско бе одобрено на специална среща между кмета на Банско Иван Кадев, председателя на клуба Борис Колчагов и председателя на асоциацията Илия Лалов.

Затова и знамето на Банско се вееше на фона на алпийските върхове, а българският трикольор беше сред националните флагове на още 24 държави от четири континента.