Спряха всички тенис турнири в Китай заради неизвестността около Пън Шуей

https://www.24chasa.bg/sport/article/10458183 www.24chasa.bg
Китайската тенис шампионка Пън Шуей СНИМКА: РОЙТЕРС

Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че прекратява всички турнири в Китай заради притесненията си около отношението към Пън Шуей. Организацията добавя, че се опасява за сигурността на другите тенисисти.

Пън Шуей беше в неизвестност от 2 ноември, когато обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли. Последва заплаха от WTA, че ще изтегли турнирите си от Китай, в последните няколко дни китайски медии публикуваха снимки и клипове с тенисистката, за да покажат, че тя е добре. В събота тенисистката беше на турнир в Пекин. Преди това пък беше публикуван имейл от нейно име.

След решението си базираната в САЩ WTA вероятно ще претърпи загуби за стотици милиони от телевизионни права и спонсорски договори. Освен това скандалът се разраства месеци преди предстоящите зимни олимпийски игри в Китай.

"Няма как с чиста съвест да оставя нашите спортисти да се състезават там", каза шефът на WTA Стив Саймън.

Многократно от WTA призоваха за пълно разследване на случая, което така и не се състоя.

"Висшите ръководители в Китай отказаха да се занимават с този много сериозен въпрос. Ако силните хора успеят да потиснат гласовете на жените и обвиненията бъдат премахнати, тогава основата на WTA - равенство за жените, ще претърпи огромен провал. Няма да позволя това да се случи на женската тенис асоциация и нейните спортисти", добави Саймън.