В Германия за Екел: Остави една празнина, която няма как да бъде запълнена

https://www.24chasa.bg/sport/article/10465835 www.24chasa.bg
Хорст Екел последен от играчите, постигнали суперсензацията на мондиала в Швейцария, се сбогува с живота. Снимка: сайт на ГФС

Той остави една празнина, която няма как да бъде запълнена.

Така започва материал в авторитетното германско издание “Кикер” по повод кончината на Хорст Екел. В петък на 89 г. последният жив участник в бундестима при спечелването на първата световна титла се присъедини към съотборниците си на небето.

Той бе единственият освен легендата Фриц Валтер, който игра и в 6-те мача на Германския национален отбор на мондиала в Швейцария през 1954 г.

Последният бе финалът срещу Унгария, в който немците стигат до една от най-големите сензации в шампионатите на планетата. С най-славното си поколение маджарите са абсолютни фаворите в Берн.

В групата те са разбили бундестима с 8:3, а във финала повеждат с 2:0 още до 8-ата мин с попадения на звездите си Ференц Пушкаш и Золтан Цибор.

Почти веднага обаче Макс Морлок връща едно попадение, а в 18-ата мин резултатът вече е 2:2. Точен за бундестима е Хелмут Ран. В 84-ата мин той вкарва за крайното 3:2 и носи световната титла на Германия.

Екел е най-младият футболист в състава на бундестима, извършил подвига, който е известен и до днес като Чудото от Берн.

Той е един от петимата представители на “Кайзерслаутерн” в отбора на селекционера Сеп Херберег заедно с братята Отмар и Фриц Валтер, Вернер Колмайер и Вернер Либрих.

Екел дебютира за бундестима през 1952-а. Във финала срещу Унгария младокът изпълнява специална мисия. Херберег му дава задачата да преследва постоянно една от звездите на противника Нандор Хидегкути и да гледа максимално да го изолира от играта.

Иначе на първенството Екел действа главно като крило. Между 1952 и 1958 г. той записва 32 мача за Германия.

През 1940 г. пристига в школата на “Кайзерслаутерн” и остава в клуба 20 г. С “червените дяволи” е 2 пъти шампион (1951 и 1953 г.).