Светкавична кариера за Стефан Апостолов в БФС

https://www.24chasa.bg/sport/article/10465976 www.24chasa.bg

След един мач във Втора лига депутатът вече е съдийски наблюдател в Първа

На светкавична кариера в системата на БФС се радва народният представител от ГЕРБ Стефан Апостолов.

Без да фигурира в листата на съдийските наблюдатели в професионалния футбол, 10 дни след конгреса на централата той бе назначен за такъв на мача “Марек” (Дупница) - “Левски” (Лом) от Втора лига.

И в събота според официалния сайт на централата вторият му мач ще е дебют в Първа лига на двубоя “Левски” - “Ботев” (Пловдив). Там рефер ще е Валентин Железов с помощници Станимир Илков и Румен Иванов. Четвърти арбитър е Васимир Маруан Ел Хатиб. За ВАР ще отговарят Георги Кънчев Димитров и Георги Тодоров.

Според действащата нормативна уредба ранглистата на съдийските наблюдатели се изработва преди началото на сезона и се одобрява от изпълнителния комитет на БФС. Така и се е случило, като всичко е публикувано на сайта на централата.

В ранглистата за сезон 2021/2022 съдийски наблюдатели в Първа лига са Костадин Гергинов (международен, шеф на реферската комисия), Георги Йорданов (международен, заместник-председател на комисията), Ичко Лозев (международен), Георги Игнатов (член на съдийската комисия), Атанас Бозев (член на съдийската комисия), Кольо Данев (член на съдийската комисия), Стоян Денев (член на съдийската комисия), Стоян Алексиев, Радан Мирянов (главен методист), Петър Петров (мениджър ВАР), Георги Славов, Георги Виделов, Иван Вълчев, Евгени Георгиев, Николай Петров, проф. Йордан Иванов (кооптиран член на съдийската комисия), Мартин Богдев, Ахмед Ахмед, Николай Ангелов (член на съдийската комисия), Георги Нарлев, Антон Генов, Кирил Йорданов (кооптиран член на съдийската комисия), Йордан Сталев, Александър Костадинов, Димитър Костов и Константин Писков. Общо 26 имена. Във Втора лига списъкът е от 29 души: Асен Николов, Владимир Владимиров, Георги Хаджийски, Веселин Мишев, Стефан Йорданов, Ивайло Лазаров, Иво Боев, Илко Топалов, Йордан Гулев, Йордан Дурчев, Йосиф Ронков, Камен Алексиев, Красимир Василев, Крум Стоилов, Николай Нанев, Стоян Вътев, Стефан Иванов, Тихомир Боболов, Антон Терзиев, Борис Борисов, Милко Николов, Тихомир Костовски, Пламен Божидаров, Илко Томов, Радослав Станев, Костадин Стоичков, Христо Недялков, Иван Кюркчиев и Живко Недялков.

Преди да влезеш в ранглистата за двете професионални групи, трябва да си участвал на семинар, както и да положиш изпит във вид на тест. Стефан Апостолов не е участвал на семинарите и изпитите. Според експерти това е нарушение на конвенцията на УЕФА, която е подписана от България. 

Апостолов по принцип не би трябвало да има проблеми да стане съдийски наблюдател и по нормален път, след като доскоро бе международен арбитър, но реши да прекрати кариерата си и да се отдаде на политиката.

Той е депутат от ГЕРБ в последните няколко парламента, като винаги е последен в листата в Благоевград, след което се изстрелва на първо място заради преференциите. Същото се случи и на последните избори, като тогава получи 33,54% личен вот в района.

33-годишният Апостолов е син на кмета на Симитли и бивш елитен рефер Апостол Апостолов-Поли. На последния конгрес на БФС, на който Борислав Михайлов бе преизбран с 11 гласа пред Димитър Бербатов, бе предложен за член на изпълкома на централата, но получи само 126 гласа, най-малко от всички. Последният, който влезе в управата, бе Пламен Манолов с 202 гласа.

Апостолов-старши пък подкрепи доста сериозно Михайлов преди общото събрание, като дори си навлече гнева на Стилиян Петров преди конгреса.