Основателят на бадминтона в България е убеден, че Зимната олимпиада в Пекин ще бъде най-добрата досега олимпиади в света

https://www.24chasa.bg/sport/article/10479743 www.24chasa.bg

Макар, че предстоящите Олимпийски игри в Пекин през 2022 г. ще бъдат свързани със зимните спортове, много представители на всички видове спорт в България, ги очакват с нетърпение. Един от тях е дългогодишният и доскорошен Президент на българската Национална Федерация по бадминтон, легендата и основателят на този красив и елегантен спорт у нас - проф. Пюзант Касабян, съобщи Радио Китай. Специално за КМГ той сподели част от спомените си за отличното сътрудничество между България и Китай, още от началото на въвеждането на бадминтона в България , което продължава и до сега.

В. Проф. Касабян, моля разкажете някои от Вашите спомени за началото на бадминтона в България, както и значението и ролята на китайските Ви колеги за сериозното развитие на този спорт у нас?

О. В България бадминтонът /или наричан още „федербал”/ започва да се играе от 1965 г., така че за нашата страна той е сравнително нов спорт, макар че исторически е познат от преди две хилядолетия. Не искам да бъда нескромен, но всъщност още през 1964 г., аз и още четирима мои колеги, „пренесохме” играта Бадминтон в България. Той веднага намери своите последователи, защото се оказа много удобен и лек спорт, който може да се практикува и от малки, и от големи, и от още по-големи... Тогава в някои страни той беше известен като „федербал”. Дълги години и в България този спорт беше известен под името „федербал” /от немски език/, като едва през последните няколко години вече се нарича бадминтон.

Основателят на бадминтона в България е убеден, че Зимната олимпиада в Пекин ще бъде най-добрата досега олимпиади в света

Още от началото на стартирането на бадминтона, започнахме да търсим най-подходящите партньори, които са най-добри в бадминтона по целия свят, партньори, които бяха започнали да го практикуват много години преди нас.

Основателят на бадминтона в България е убеден, че Зимната олимпиада в Пекин ще бъде най-добрата досега олимпиади в света

И така, на първо място започнахме да търсим начин за създаването на контакти с Китай, като страна, в която този спорт беше най-добре развит. С помощта на посолството на КНР в България, успяхме да се свържем с Китайската федерация по бадминтон. Отново с помощта на посолството, успяхме през 1987 г. да направим първата официална среща с китайските колеги, по време на Световното първенство в Пекин, където аз и мой колега участвахме. Там се срещнахме с представители на Китайската федерация по бадминтон. Нашите колеги от китайската федерация възприеха идеята за сътрудничеството между нашите страни много позитивно. Тогава решихме да подготвим и подпишем Протокол за съвместна дейност и сътрудничество между ръководствата на двете федерации. В този Протокол залегнаха много разнообразни и полезни инициативи, които успяхме по-късно да осъществим. Получихме възможността да обменяме младежки отбори, като се оказа, че българските ни състезатели бяха много облагодетелствани, тъй като успяха доста често да пътуват до Китай и там научиха много от своите връстници, чрез участия в състезания и съвместни тренировки. Най-добрите представители на българските и китайски юношески и младежки отбори се представяха пред китайската публика в различни части на огромната китайска страна..

Основателят на бадминтона в България е убеден, че Зимната олимпиада в Пекин ще бъде най-добрата досега олимпиади в света

След това, младежкият отбор по бадминтон на Китай, в който имаше изключително добри състезатели, и който по нищо не отстъпваше на световния шампион - мъжкият отбор на КНР, дойде в България. И така, китайският младежки отбор, заедно с българските младежи проведоха съвместни подготовки у нас, първоначално в черноморския град Варна. След няколко седмични подготовки, организирахме мачове между българските и китайски младежки отбори, които се играеха в различни градове на България.

По време на всички тези срещи, способните китайски състезатели излязоха победители. Тези тренировки и мачове бяха голяма „школа” за нашите, българските състезатели, успяхме и много да научим от тях. Този обмен и сътрудничество продължи години наред..., за което сме много благодарни на китайските ни колеги.

Искам да подчертая и някои аспекти от взаимното сътрудничество между китайската и българската федерация по бадминтон при организирането на редица големи първенства. В продължение на около десет години, аз бях член на Управителния съвет на Световната федерация по бадминтон, като почти през цялото време работихме заедно с една от най-известните китайски световни шампионки по бадминтон Ли Линуей. Тя продължава и до ден днешен да бъде в елита на китайския спорт, не само във федерацията, но и в международен план и с нея продължаваме да поддържа добри контакти. Искам да подчертая, че на най-високо ниво бяхме свързани с Китай още тогава - на ниво Световната федерация, което много ни помогна да развием този вид спорт в България.

Освен това, имахме подписан и съвместен Протокол, според който китайски треньори идваха у нас за кратки подготовки на детско-юношеските ни отбори. От тях научихме много. Те ни помогнаха също така много и в изучаването на китайския начин на подготовка на състезатели, начинът на водене на учебно-тренировъчния процес, научиха ни на изключително високата дисциплина, внимание и съсредоточеност по време на играта. Има много примери, които показват колко много са ни помогнали китайските бадминтонисти, тъй като Китай вече е утвърдена водеща страна в този спорт.

Макар и не толкова наситено с инициативи и прояви, нашето добро сътрудничество с китайските ни колеги продължава и досега. Уважението и взаимното ни разбирателство, контактите между нас продължава успешна на всички нива, за което изказвам благодарност и задоволство.

Години наред Китай е водеща световна сила в два спорта – бадминтон и тенис на маса - спортове, в които трудно могат да бъдат конкурирани китайските състезатели. И аз съм много благодарен, че ние имахме и продължаваме да имаме възможността за добро сътрудничество с китайските ни колеги, от които непрекъснато научаваме все нови и нови неща.

В. Проф. Касабян, какво ще пожелаете на китайските си приятели, на домакините и организаторите на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин?

О. Искам до припомня, че ние също участвахме в съорганизацията и състезанията, заедно с Китайския Олимпийски Комитет по време на Летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Тази лятна Олимпиада, провела се в Пекин, ясно показа възможностите и желанието на китайската страна да бъде изключителен домакин и организатор на грандиозно световно събитие, каквото е олимпиадата!

Изключително съм радостен, че сега КНР отново приема домакинството – този път на Зимните олимпийски игри в началото на следващата година, и то в Пекин. Така столицата на КНР се оказва единствения град в света, който е домакин и на зимни , и на летни олимпиади. От сърце пожелавам успех и на организаторите, и на участниците в предстоящите Зимни игри през месец февруари 2022 г. Тъй като съм бил свидетел за огромните възможности на Китай да организира олимпийски състезания, аз съм дълбоко убеден, че и този път те ще се справят отлично – със своето гостоприемство, с посрещането на състезатели и участници, с подготовката на терените и всички зимни съоръжения, с огромното внимание, което оказват на всички!

Сигурен съм, че това ще бъде една от най-добрите досега олимпиади в света!

Проф. Пюзант Касабян е един от основателите на българския бадминтон, както и основател и дългогодишен доскорошен председател на Българската федерация по бадминтон /БФБ/, от 1992 г. Той е учредител и президент и на Балканската асоциация по бадминтон. До 2009 г. е член на Световната федерация по бадминтон, като същевременно през този период е и Директор на Световния тренировъчен център по бадминтон в София, който е един от трите такива в света.