COVID-19 спря Йосиф Миладинов за световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/10483592 www.24chasa.bg
Йосиф Миладинов

Една от звездите на българското плуване - Йосиф Миладинов, няма да участва в последното голямо състезание за годината.

След като пропусна държавното в Бургас в края на миналия месец, 18-годишният пловдивчанин няма да пътува и за световното първенство в 25-метров басейн, което стартира на 16 декември в Абу Даби.

Причината за това е COVID-19. Първият българин, донесъл медал от европейско първенство в голям басейн, пипна коронавируса в началото на октомври.

Първоначално се смяташе, че след възстановяването Миладинов ще може да участва на държавното в Бургас. Той дори бе заявен за 5 дисциплини. Йосиф обаче не се появи на първенството.

Босът на плувната федерация Георги Аврамчев обясни какво се случва с един от най-добрите ни състезатели.

“По препоръка на доктора спряхме Йосиф Миладинов от участие на световното. Той прекара COVID-19 в края на октомври средно тежко и месец и половина беше извън строя. Самият той не се чувства готов и няма смисъл да участва.

Качил е 6-7 килограма може би заради лекарствата и няма смисъл да пътува за Абу Даби само заради участието след големите успехи, които постигна през тази година”, заяви Аврамчев.

След фурора на европейското през май в Будапеща, където Миладинов спечели сребро на 100 м бътерфлай, той направи фурор в тази дисциплина и на олимпийските игри в Токио през август.

Пловдивчанинът влезе във финала, където завърши 8-и.

На световното в Абу Даби България ще бъде представена от 8 плувци. Това са Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йордан Янчев, Калоян Братанов и Диана Петкова, както и Калоян Левтеров, Габриела Георгиева и Жанет Ангелова. Последната е дебютантка на голям форум.

Предвижда се участие в мъжката щафета на 4 по 200 м в свободен стил.

Антъни Иванов и Калоян Братанов ще пристигнат за първенството направо от САЩ, където тренират и следват.