От чужбина вече питат за "Берое", първа задача е да спасят лиценза на клуба

https://www.24chasa.bg/sport/article/10552486 www.24chasa.bg
Агитката на "Берое" също дойде на площада в Стара Загора, за да подкрепи любимия си отбор. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Мартин Камбуров остава в отбора до края на първенството

"Вече имаме запитвания за акциите на"Берое", те са от чужбина. В момента задълженията на клуба са в размер на близо 1,1 милиона лева. От тях 400 хиляди за заплати на служители, треньори и футболисти за декември, които трябва да изплатим до 20 януари. Другите 700 хиляди са данък "Дарение" към община Стара Загора за няколко години назад. Това са повече лихви, натрупани през годините. Издръжката на отбора от страна на ТЕЦ "Марица изток 2" беше под формата на дарения, за които според решение на общинския съвет на Стара Загора дължим 4 процента данък", това обясни президентът на ФК "Берое" Илко Русев на хилядите фенове, които се събраха днес след обяд в 16 часа пред сградата на общината, недоволни от факта, че по нареждане на енергийния министър Александър Николов държавната ТЕЦ "Марица изток 2" занапред няма да финансира отбора и веднага изкара акциите му на борсата. Те признаха, че това е направило тъжна Коледата им.

Пред "24 часа" Илко Русев сподели, че сега задачата е да се търси нов собственик на "Берое", който да купи акциите му, оценени на близо 5 милиона лева, но не изключи и възможността по-нататък при необходимост те да бъдат предоставени на евентуален нов инвеститор и за символичната цена от 1 лев.

Въпреки празничния ден, на площада се събраха толкова фенове, колкото в незабравимите нощи на 2010 и 2013 година, когато "Берое" спечели Купата на България и запалянковците я посрещаха посред нощ на площада, когато тя пристигаше от Ловеч, където се играха паметните и победни за старозагорци финали срещу "Черноморец" (Поморие) и "Левски".

Не сме срещу самото решение да се спре финансирането от държавната централа, а срещу факта, че то бе взето за много кратко време и не беше оставена възможност на отбора да се пренастрои в новата обстановка, декларираха и феновете. Те изразиха готовност да започнат подписка с апел до министерството на енергетиката "Берое" да получи отсрочка, преди ТЕЦ-ът да спре финансирането му.

"Сега голямата ни задача е да осигурим лиценза на клуба за следващото първенство, което се решава през март", декларира още Илко Русев. Той каза, че най-вероятно един от футболистите, към който има интерес от чужбина, ще бъде продаден веднага, за да бъдат изплатени декемврийските заплати. Той допълни, че ще говори с всеки от играчите поотделно на 10 януари, когато отборът се събира след зимната ваканция, за да разбере какви са намеренията на всеки един от тях. Служители от администрацията вече обявили готовност при необходимост да излязат на трудовата борса, за да не утежняват финансовото състояние на клуба.

Докато разговаряше с журналисти, Илко Русев не скри сълзите си.

Феновете посрещнаха с аплодисменти новината, съобщена от Русев, че снощи голмайсторът за всички времена на елите в българския футбол Мартин Камбуров е обявил, че въпреки неприятната ситуация ще остане да играе в "Берое" до края на първенството.

По програма "Берое" трябваше да замине на подготвителен лагер в Турция, половината от който вече бил платен. Договорени са и 5 контролни срещи, за които клубът трябва да плаща неустойки, ако не бъдат изиграни по негова вина.

Събирането на феновете завърши с шествие до сградата на областната управа в града. Сред множеството не бяха забелязани играчи на "Берое", а организаторите извиниха кмета ва Стара Загора Живко Тодоров, че не успя да дойде, но той вече заяви категоричната си позиция в подкрепа на футболния клуб.