Нов корт, нова програма в откритото на Австралия

https://www.24chasa.bg/sport/article/10646119 www.24chasa.bg
Отсъствието на Серена Уилямс и на Винъс означава, че за първи път от 1997 г. никоя от сестрите няма да участва в откритото на Франция.

Без сестра Уилямс в Мелбърн за първи път от 1997 г.

Сезонът в “Големият шлем” започва в понеделник с откритото по тенис на Австралия. Кои са новите неща, които трябва да очакват зрителите в Мелбърн?

Първото не е толкова ново. И през тази година в турнира няма да участва носителят на 20 титли от “Големият шлем”. 40-годишният швейцарец, любимец на феновете по цял свят, в последно време не играе, защото се възстановява от операциите на коленете.

По кортовете в Мелбърн няма да се появи и Серена Уилямс. 23-кратната шампионка в “Големият шлем” обаче намекна, че смята да се върне на турнира.

“Решението да не участвам бе много тежко, но не играя, ако не съм напълно готова физически. Много ще ми липсват феновете в Австралия, но смятам отново да имам мачове на най-високо равнище”, коментира тъмнокожата американка миналия месец.

За Мелбърн не пътува и нейната по-голяма сестра и двукратна финалистка Винъс. Това означава, че за първи път от 1997 г. в турнира няма да участва нито една от фамилията. През споменатата година много от сегашните звезди са били деца, а водачката в ранглистата Ашли Барти дори не е докосвала ракета за тенис.

Точно Барти е голямата надежда на домакините

да прекъснат

44-годишната суша

без домашен

шампион Австралийката през миналата година спечели “Уимбълдън” и показва завидно самочувствие.

Комплексът “Мелбърн парк” разполага с три корта с подвижни покриви и това е улеснение в случай на дъжд. Съвсем наскоро бе открит и нов корт. KIA Arena е с капацитет 5000 места и е вкопан в земята между “Род Лейвър арена” и “Джон Кейн арена”. Достъпът за зрители е много лесен от алеите между кортовете. KIA Arena не разполага с покрив, а строителството му слага край на 10-годишния план на ръководството на щата Виктория за обновяване на комплекса.

Миналия сезон в тенис комплекса имаше три различни зони за достъп заради пандемията от коронавирус и това улесняваше организаторите в контрола на движението на зрителите. Сега вече няма зони заради задължителните ваксинации. Носенето на маски е задължително, а заради нарасналия брой заразени вчера бе взето решение

капацитетът

на трибуните

по кортовете

да се заема

наполовина

На закрито дистанцията между хората трябва да бъде 2 метра, а чрез специални филтри ще бъде засилена и вентилацията. Всички закупени билети остават валидни и няма да бъдат анулирани. Продажбата обаче ще се прекратява при достигнати 50% от капацитета.

Промяна има и в програмата на мачовете. Полуфиналите при жените се местят в телевизионния праймтайм и ще се играят в четвъртък вечер от втората седмица на турнира. Мъжките полуфинали ще бъдат на следващия ден и така състезателите ще имат повече време за подготовка и за още сън.