Биатлонът пак доказа, че е №1 на България - взе 8 квоти за олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/10649315 www.24chasa.bg
Националите по биатлон и треньорският щаб

Биатлонът отново доказа, че е зимен спорт №1 на България.

След женската щафета от програмата на световната купа в Руполдинг (Гер) стана окончателно ясно, че ще имаме 4 дамски квоти за олимпийските игри в Пекин през следващия месец.

В класирането по нации България зае последното място, което дава право на толкова участнички - 20-ото. Заради операция и коронавирус на Даниела Кадева и положителен тест и на Лора Христова в Руполдинг нямахме щафета. Единствено Казахстан можеше да ни смъкне от 20-ата позиция. Представителките на бившата съветска република трябваше да завършат 13-и или по-напред, за да изпреварят България в класирането. Те обаче финишираха 19-и. Така дамите ни останаха на 20-ата позиция.

При мъжете преди щафетата в Руполдинг сме 17-и и 4-те ни квоти не са застрашени. Така в Пекин България ще бъде представена от 8 биатлонисти. Това е половината от спортистите, които ще ни представят на зимните олимпийски игри.

Този безспорен успех на българския биатлон идва след много трудности. Класирането за олимпийските квоти е според резултатите от миналия сезон плюс първите 5 кръга от настоящия. През миналия отборът ни бе карантиниран заради коронавирус и пропусна 2 кръга. Сега дойде проблемът с дамите в Руполдинг.

Въпреки това и те успяха да се сдобият с 4 квоти. Безспорно най-голям принос за това има Милена Тодорова. Даниела Кадева, Мария Здравкова, Лора Христова и дебютиралата в Руполдинг Валентина Димитрова също дадоха своя принос.

8-те квоти на биатлона идват и като отговор на служебния спортен министър Андрей Кузманов, който в края на мандата си не се изказа особено ласково за националите ни. Преди това имаше и забавяне на финансирането на федерацията, което постави под заплаха участието ни в старта на сезона за световната купа.