Министър: Пуснете ли Джокович, чакайте безпорядък от антиваксъри

https://www.24chasa.bg/sport/article/10651496 www.24chasa.bg
Новак Джокович СНИМКА Ройтерс

Присъствието на Новак Джокович в Австралия е заплаха за обществения ред заради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и ограниченията от пандемията. Това пише в документите, изпратени до съда от министъра на миграията Алекс Хоук.

От своя страна юридическият екип на Ноле е поискал делото да се гледа от трима съдии, а не от един. По закон това означава, че решението ще е окончателно. Очаква се заседанието да стартира в 1,30 часа българско време сутринта в неделя.

Според министъра присъствието на Джокович е "заплаха за общественото здраве, така и за обществения ред", след като той "нееднократно е заявявал своето нежелание да се ваксинира и е демонстрирал очевидно пренебрежение към основните правила на поведение, като напрамир самоизолация след положиелен тест".

"Като се вземе предвид високият статут и положене на Новак Джокович, а също така и фактът, че той е пример за подражание в спорта и обществото, неговото постоянно присъствие в Австралия може да доведе до разространението на такова поведение в цялата страна", пише още Хоук.

Министърът подчертава, че с такив пример на безнаказаност сърбинът ще повлияе на останалите и ще ги накара "да не спазват изолация в случай на зараза. Освен това, смятам, че присъствието му в Австрали ще доведе до увеличаване на влиянието на групите, които са против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", се казва в документа.

След среща на тенисиста в юристите му, той е прибран отново в хотел "Парк", където бе пратен още при влизането си в Австралия.