Вейвей: Домакинството на Китай на Зимните олимпийски игри ще засили авторитаризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10669523 www.24chasa.bg
Ай Вейвей Снимка: Ройтерс

Ай Вейвей е един от най-прочутите китайски творци. В сътрудничество с архитектурното студио Херцог и Дьо Мьорон той помогна за изграждането на олимпийския стадион в Пекин за Летните олимпийски игри през 2008 г., известен като Птичето гнездо. Ай се надяваше, че стадионът с неговата отличителна архитектура и присъствието на него на толкова олимпийци от целия свят, ще символизират една нова отвореност на Китай към света, но беше разочарован и сега смята, че през 2008 г. Летните олимпийски игри са били фалшива усмивка, която Китай е представил на света. Нещо, което ще се повтори и сега със Зимните олимпийски игри, според твореца.

Ай Вейвей е отявлен критик на Китайската комунистическа партия. Той беше пратен зад решетките в Китай през 2011 г. по неуточнени обвинения и сега е дисидент, който живее в изгнание в Португалия. Преди това беше в изгнание и в Германия, където е запазил ателието си. А още преди това живееше във Великобритания.

Творчеството на Ай Вейвей обхваща широк спектър от жанрове - архитектура, скулптура, фотография, видеопърформанси, писмени творби и почти винаги е провокативно. Ай винаги се е обявявал срещу цензурата и липсата на граждански свободи в Китай.

Сега по повод предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин в имейл интервю за АП той казва, че предишното олимпийско домакинство е направило Китай още по-самоуверен в себе си и безкомпромисен. Олимпийските игри тогава не са променили Китай, не са породили граждански свободи в страната, както смяташе Световния олимпийски комитет. Вместо това Китай е използвал игрите да промени това как е възприеман на световната сцена и да покаже нарастващата си мощ.

"От 2008 г. правителството на Китай още повече затегна контрола си и ситуацията с човешките права се влоши още повече. Китай видя лицемерието и бездействието на Запада по въпроса за човешките права и стана още по-дързък, по-безскрупулен, по-безмилостен. През настоящата година Китай ще наложи още по-строг контрол на интернет и на политическия живот, в това число и върху човешките права, пресата и електронните медии. Китайската комунистическа партия не се интересува дали Западът ще участва на Игрите или не, защото Китай е уверен, че Западът е достатъчно зает със собствените си проблеми", казва творецът.

Според него времето на провеждане на игрите и пандемията са благоприятно съвпадение за китайското авторитарно управление. Пандемията ще ограничи движението на журналистите по време на игрите и ще позволи на Китай да демонстрира държавния си контрол в стил Оруел.

"Китай при системата на държавен капитализъм и особено след Ковид, твърдо вярва, че неговият административен контрол е единственият ефективен метод. Това засилва неговата вяра в авторитаризма. Същевременно Китай мисли, че Западът със своите идеи за демокрация и свобода може трудно да постигне ефективен контрол. Така че Зимните олимпийски игри ще засвидетелстват още повече ефективността на авторитаризма в Китай и чувството на безсилие на демократичните режими на Запада", смята творецът.

Той критикува и МОК като заинтересован само от приходи от китайския пазар и смята, че МОК и Китай гледат на игрите като на бизнес възможност.