За саботаж срещу биатлона от бившата жена на Анев разкри Дафовска

https://www.24chasa.bg/sport/article/10683315 www.24chasa.bg
Катя Дафовска СНИМКА: Lap.bg

„Посвещавам“ максималните 8 олимпийски квоти, които спечелихме, на бившия служебен министър на спорта Андрей Кузманов, заяви днес с чувство на огорчение, примесено с ирония, олимпийската шампионка по биатлон от Нагано 98 Екатерина Дафовска, която гостува в поредицата на пресклуб „България“ „Часът на шефа“.

Единствената българка с олимпийско злато в зимните спортове, която ръководи 12 години федерацията по биатлон, разказа как финансистката на спортното министерство Кристина Начева е спряла парите, отпуснати от Министерски съвет на 26 октомври м.г. за предстоящите Олимпийски игри в Пекин.

Това са 80 000 лв допълнително за биатлона, както и за останалите федерации от групата на зимните спортове. При това биатлонистите на България спечелиха максималния брой квоти – 4 при мъжете и 4 при жените. Ексминистър Кузманов обаче твърдял, че биатлонът има една квота и един милион лева бюджет, което е твърде много, сподели олимпийската ни шампионка.

В продължение на 2 месеца Дафовска е водила борба за допълнителните средства за олимпийска подготовка и чак на 22 декември, след встъпването в длъжност на новия министър Радостин Василев, парите са постъпили в сметката на федерацията.

Министър Василев е обещал също да направи проверка на деянието на служителката, но така или иначе нанесената вреда е факт – биатлонистите са пропуснали лагери, тъй като разходите за тях се плащат предварително, а федерацията няма с какво да плати, разказа Дафовска.

Другият важен факт е, че финансистката Начева е бивша счетоводителка на федерацията по биатлон и бивша приятелка на съпружески начала на бившия класен биатлонист Красимир Анев, който беше в конфликт с федерацията.

"Стана така, че царят дава, а пъдарят не дава. Гласуваните пари от октомври, които са 80 000 лева, получихме на 22 декември. Накрая главната финансистка, назначена от министър Кузманов, остави нашите подписи последни. Не знам дали не си връща на мен. Тя е бивша жена на господин Анев и е била счетоводителка в нашата федерация.

Говорих с министър Кузманов по темата, но той ме увери, че няма такова лично отношения. Фактите обаче са други и подчинените му се опитваха да спъват нещата. Така средствата, гласувани на 26 октомври като дофинансиране, получихме в края на година.

Трябваше да чакаме встъпването в длъжност на новия министър, да тръпнем, да работим със заеми. Нека главната финансистка да каже защо се получи така, ако има доблест", призова олимпийската ни шампионка от Нагано през 1998 година.

Екатерина Дафовска е горда, че на Зимните Олимпийски игри 8 от 16 спечелени квоти на страната ни са на биатлона и той ще бъде представен с пълни отбори: Владимир Илиев, Благой Тодев, Антон Синапов и Димитър Герджиков при мъжете, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова при жените. Тежки природни условия очакват нашите олимпийски представители в Пекин, стана ясно на пресконференцията днес. Снегът е изкуствен, много сух, примесен с пясък и затова много по-бързо пада ваксата от ските. Вятърът е много по-силен отколкото на пистата в Пьонг Чанг на Игрите през 2018 г., сподели председателят на БФ Биатлон. Хубавото е, че и четиримата ваксмайстори на федерацията ще бъдат там, а националните треньори Касперович и Норицин знаят как да водят тренировките при силен вятър, подчерта Дафовска. В делегацията ни ще има и рехабилитатор.

Пострадалата със счупена костица на крака Даниела Кадева се възстановява в момента по програма на немски специалисти и този процес ще продължи. Важна роля има и проф. Татяна Янчева, която е психолог на грациите от художествената гимнастика, а сега работи с биатлонистите, сподели още Екатерина Дафовска. Тя очаква достойно представяне на нашите състезатели, тъй като от началото на сезона резултатите им в стартовете за Световната купа се подобряват и максималната си форма ще достигнат през февруари.