Топ 6 на света е целта пред новия треньор на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/10684854 www.24chasa.bg
Николай Желязков Снимка: сайт на федерацията

Федерацията по волейбол потвърди новината на “24 часа” от началото на годината, сменяйки селекционера на мъжкия национален отбор.

След споразумение между централата и досегашния старши треньор Силвано Пранди италианският специалист се оттегля от поста си, а неговото място заема помощникът му Николай Желязков. За този сценарий “24 часа” написа на 4 януари.

Той бе предвиден за световното първенство тази година в Русия, но управата на волейбола реши да ускори събитията.

Желязков води в момента на клубно ниво вицешампиона и носител на купата на България “Нефтохимик”. През 2015 г. той води “Б” националния ни отбор на европейските олимпийски игри в Баку, където той спечели сребърните медали.

Преди това е национален селекционер на Македония, а после треньор на младежкия ни държавен тим.

Желязков получи от президента на федерацията Любо Ганев доста тежки задачи - класиране в топ 8 на Лигата на нациите и в шестицата на световното.

“С Пранди подписахме споразумение, че прекратяваме договора по взаимно съгласие. Използвам случая да му благодаря от името на управителния съвет за свършената работа през годините и да продължим това, което той започна с Ники Желязков.

Изборът му идва с ясно поставени цели класиране в осмицата на Волейболната лига на нациите и в първите 6 отбора на световното. Щабът ще бъде изцяло от български специалисти. Може би само треньорът по физическа подготовка ще е чужденец, ако успеем да намерим подходящ.

Има вече предложен разширен състав от 25 състезатели за подготовка. Желязков ще започне комуникация с тях. Аз от моя страна ще направя всичко възможно да бъда близо до момчетата на състезанията и също да им оказвам подкрепа”, заяви Ганев след заседанието на управата.

11 са кандидатурите за селекционер на женския национален отбор, начело на който вече не е Иван Петков. От тях ще бъдат отсети 3.

С въпросните кандидати ще бъдат проведени разговори на следващия управителен съвет и ще бъде направен избор.