Разкрит бе маршрутът на щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри в Пекин

https://www.24chasa.bg/sport/article/10701636 www.24chasa.bg

Организаторите на Зимната олимпиада в Пекин разкриха маршрута, по който ще премине щафетата с олимпийския огън. Тя ще продължи от 2 до 4 февруари в трите състезателни зони – в Пекин, района Йенцин и Джандзякоу в съседната провинция Хъбей, съобщи Радио Китай.

Олимпийският огън пристигна в китайската столица на 20 октомври миналата година. Заради пандемията от COVID-19 и мерките за превенция и контрол форматът на щафетата бе променен на по-кратки маршрут и продължителност. Предвижда се тя да започне от Олимпийския парк в Пекин и в нея да се включат 1200 факлоносци. Те ще преминат през най-известните забележителности в китайската столица – участъкът на Великата китайска стена Бадалин, руините Нихъуан, ски курорта Фулун и Летния дворец. Последна спирка за олимпийския огън ще бъде зоната на Олимпийския парк, която е в „затворен цикъл“.

Дизайнер на факела е Ли Дзиенйе, според който червеното и сребърното в него са метафори на огъня и леда, и символ на „светлината и топлината в зимния свят“.

На 2 февруари, когато щафетата ще премине близо до река Юндин, за първи път в историята на олимпийските игри факелът ще се предава между роботи, заявиха организаторите, добавяйки, че в парка Шоуган ще бъдат включени и автономни превозни средства.