Режисьорът Джан Имоу: Романтиката ще е ключов елемент на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пекин

https://www.24chasa.bg/sport/article/10707326 www.24chasa.bg

„Не съм предполагал, че един ден ще бъда режисьор на две олимпийски церемонии“, каза Джан Имоу, главния режисьор на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Пекин в интервю за Китайската медийна група (КМГ). „Не е възможно и да го накараш да се случи. Но казват, че възможностите идват в подготвения ум. Може би цялата ми работа през всичките тези години бе като подготовка и запас.“

По време на Лятната олимпиада в Пекин преди 14 години мнозина бяха изумени от творческия синтез на традиционната китайска култура и съвременните форми на изкуство. Джан Имоу разкри, че за церемонията през 2022 г. се е опитал да съчетае изкуството с науката и да създаде усещане за модерност. Той подчерта, че използваните от него технологии са прости, икономични и контролируеми.

Друг елемент на предстоящата церемония ще бъде „романтиката“. Китайският режисьор е уверен, че това е един от най-добрите начини да се отрази културната увереност. „Когато животът на хората е щастлив и стабилен, те са с романтични сърца; когато са по-уверени, те стават по-романтични. Непрекъснато повтарям на моя екип, че ако точно тук покажем романтика, ще удивим света. Това е желанието на китайския народ“, каза Джан Имоу.

Съобразена с настоящата ситуация, церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин няма да е мащабна и дълга. Броят на изпълнителите е намален от около 15 000 през 2008 г. на 3 000, а продължителността е съкратена до около 100 минути заради студеното време и пандемията от COVID-19, обясни режисьорът.