Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/10713098 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков ще бъде единственият български участник в Зимните олимпийски игри в Пекин в дисциплината сноуборд. Той получи квота за участие като се класира в последния старт от Световната купа по сноуборд преди зимните олимпийски игри, който се проведе в Австрия, и така се класира за участие в най-голямото спортно събитие за годината.

Специално за КМГ той бе любезен да сподели своите впечатления от последното си участие и получаване на квотата, както и очакванията си за Пекин, предаде радио Китай.

„Преди няколко дни мина и последния кръг от Световната купа по сноуборд в Австрия и класирането ми донесе квота за участие в Зимните олимпийски игри в Пекин. За щастие, още от миналата година имах добри класирания, въпреки контузията, която получих и с която се борех, а с класиранията през тази година се опитвам да се върна във формата в която бях преди няколко години”, с тези думи започва разговорът ни със световния шампион. Той обяснява, че не му е било никак лесно, но той и екипът му са направили всичко по силите си, за да спечелят квота за участие в Китай.

Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри
СНИМКА: Радио Китай

Радослав Янков подчертава, че това ще бъде неговото трето участие в такъв голям световен форум като Олимпийските игри, след зимните олимпиади в Сочи и в Пьонг Чанг.

„За съжаление в сноуборда няма да има други български участници освен мен, споделя Янков и пояснява, че в тази дисциплина към момента се готвят за следващи олимпиади четири момчета от юношеския национален отбор на страната. Той се надява тези млади състезатели по сноуборд да са готови и да покрият своите квоти за следващата олимпиада.

Въпрос: Какво очаквате от домакините в Китай, като организация на събитието, ще имате ли голяма конкуренция, какво е мнението Ви за китайските състезатели?

Отговор: Конкуренцията винаги е голяма във всички олимпийски спортове. Амбициите на всички страни са големи, всички са много целенасочени. Защото е престиж за всички нации е участието в олимпийски игри! Всички страни искат да изпратят най-добрите си спортисти, да се представят най-добре и да вземат възможно най-много медали.

Сигурен съм, че организацията на Игрите в Пекин ще бъде на много високо ниво, домакините ще се справят перфектно с организацията, макар че сега, поради пандемията всичко ще е много по-различно, ще видим много неща, които не сме виждали никого по такива спортни форуми. Трудностите, пред които организаторите са изправени, също са много големи, но китайските домакини са отлично мотивирани и предприемат възможно най-сигурните мерки за нашата безопасност – мерките за изолация, редовни тестове, спецификата за хранене в специални кабини. Те ще използват всички най-модерни и съвременни средства на дигиталните технологии, за да осигурят пълна безопасност на участниците, както и на всички присъстващи.

Предполагам, че контактите също ще бъдат ограничени между отделните видове спортове - наистина това е тъжно, защото по принцип олимпиадата е огромен форум с много възможности за нови контакти и приятелства, провежда се на четири години там се събират най-добрите спортисти на планетата. Но мерките сега са необходими и важни, поради тежката пандемична обстановка в света.

Един от красивите елементи в олимпийските игри е да се запознаеш и да видиш спортисти от най-висок ранг във всеки един от спортовете. На такива форуми се виждаш и запознаваш с такива хора, които си виждал само по телевизията, и на които се възхищаваш искрено!

И все пак трябва да сме благодарни, ще тази зимна олимпиада ще се състои, и ще имаме възможност да участваме и да премерим сили!

Олимпиадата е огромен и важен форум, провежда се на четири години и там се събират всички най-добри спортисти от зимни спортове – както е сега в Пекин, но също и от летни, по време на летните олимпийски игри. Китай е бил домакин и на летни игри и има огромен опит в организацията на тези мащабни и важни събития.

И все пак трябва да сме благодарни, че все пак тази олимпиада ще се състои, ще имаме възможност да отидем и да премерим сили.

Що се отнася до китайските ни колеги – състезателите по сноуборд, сигурен съм, че има много добри китайски състезатели, както такива, които са на най-високо ниво на Световните купи, така и на други нива, които се развиват много в зимните спортове. Китай е много силна държава и много държи на своите спортисти, подпомага ги по всички възможни начини - и финансово и логистично, включително и със специалисти от различни страни в различните сфери, което допринася за доброто представяне на китайските състезатели. Мисля, че по време на тези олимпийски игри, те ще се представят на много високо ниво.

Въпрос: Как определяте и какво мислите за логото на игрите „Заедно за споделено бъдеще”?

Отговор: Логото на игрите е съвсем точно в контекста на условията от пандемията, в която се намираме в момента: знаем, че сам човек нищо не може да постигне, когато хората са единни и когато работят за една и съща цел могат „да повдигнат планина”! Надявам се, че то ще ни вдъхнови всички да се обединим и да работим заедно в една посока, за една обща кауза, за да можем да излезем по-скоро от пандемията и хората да заживеят нормално по цял свят! А това може да се случи само, ако сме заедно, и само ако всички полагаме общи усилия!