БФС казва днес дали на 18 март ще има изборен конгрес

https://www.24chasa.bg/sport/article/10718373 www.24chasa.bg
Борислав Михайлов по време на конгреса на БФС на 12 октомври 2021 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Българският футболен съюз ще обяви днес решението си относно искането на клубовете конгресът на централата на 18 март да бъде изборен. Вчера бе обявено, че на днешния 25 януари от 14 часа в “Бояна” ще има заседание на Изпълнителния комитет, а след него ръководството ще даде пресконференция.

Причината е ясна. На 11 януари екипът на Димитър Бербатов внесе в БФС документите, включващи подписи на изискуемите по закон поне една трета от клубовете, за нов изборен конгрес на футболния съюз. Имаме повече от 1/3 от необходимите подписи на клубовете, които са 670, заяви адвокат Георги Владов. Впоследствие стана ясно, че са внесени подписи от 280 клуба. А Изпълнителният комитет имаше двуседмичен срок да излезе с решение. Срокът изтича днес и от централата ще обявят решението си има ли основание за провеждането на изборен конгрес

Седмица след внасянето на документите от екипа на Бербатов обявиха, че от БФС са започнали да привикват клубовете с искане да подписват отказ от декларациите си.

“Явно от БФС смятат така да се опитат да бламират подписката, което за пореден път показва, че това ръководство е тежко болно и няма никакъв шанс да се поправи и промени. За пореден път с действията си тези хора погазват устава на БФС - подмолно и с една-единствена цел - да се задържат в БФС колкото е възможно по-дълго. Ако не спре посегателството върху правата на клубовете - членове на БФС, сигурно отново ще се наложи намесата на полиция и прокуратура”, заявиха от екипа на Бербатов. И цитираха имена на шефове на зонални съвети към БФС, които според информация от клубове ги призовавали да се откажат от декларациите си.

При положение че Изпълнителният комитет на БФС днес откаже да свика изборен конгрес, юристите на Бербатов обявиха, че ще бъде внесена жалба в съда.

По подобен начин съдът свика конгреса на 12 октомври. Борислав Михайлов спечели с 241 гласа (11 повече от Бербатов). Водещият на конгреса бе обявил, че за победа са нужни 242. От екипа на Бербатов веднага обявиха, че трябва да има балотаж, но такъв на 12 октомври не последва. Бербатов заяви, че битката отива в съда, тъй като е нарушен уставът на БФС. През ноември съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент на БФС.