Бръснаря вече ще бие дузпи на небето

https://www.24chasa.bg/sport/article/10731201 www.24chasa.bg
24 октомври 1979 година, стадион "Локомотив" в Стара Загора. 81-а минута на мача "Берое" - "Ювентус" - след миг Бръснаря ще вкара гол от дузпа на знаменития вратар Дино Дзоф и старозагорци ще победят с 1:0. СНИМКА: Архив

Една от футболните легенди на "Берое" - Георги Стоянов, почина по-малко от месец преди да навърши 67 години

По-малко от месец преди да навърши 67 години, роден е през февруари 1955 година, от този свят на 25 януари т.г. си тръгна един от футболните легенди на "Берое" /Стара Загора/ - Георги Стоянов, по прякор Бръснаря. Той влезе завинаги във футболната история, не само старозагорската, с това, че на 24 октомври 1979 година вкара гол от дузпа на знаменития вратар Дино Дзоф за победата на неговия "Берое" с 1:0 над италианския гранд "Ювентус" в мач от 1/8 финалите на тогавашния европейски турнир за Купата на националните купи.

Викаха му Бръснаря заради професиата на баща му, но и на терена той не бръснеше никакви авторитети - беше железен полузащитник, играеше с номер 6. Не трепна и в 81-ата минута на онзи незабравим мач, когато трябваше да изпълни наказателния удар срещу Дино Дзоф. По-късно разказваше, че тогава си казал, че точно сега не може да се изложи, след като преди бил вкарвал често от дузпа. Бил пълно перде. Успял да излъже Дзоф - стрелял в десния ъгъл на вратаря /за Стоянов - левия/, като преди това забелязал, че Дино Дзоф отива в обратната посока - вляво на вратата си.

След мача си разменил фланелката с Франко Каузио - италиански национал по онова време.

Бившият капитан на "Берое" доц. Георги Белчев съобщи за "24 часа", че според статистиката Георги Стоянов-Бръснаря е изиграл 221 мача за "Берое" в "А" група, като е отбелязал 39 гола. Стоянов носи фланелката на отбора от Стара Загора в годините 1973-1985-а. Само година по-късно "Берое" ще стане шампион на страната.

През последните години бившият футболист бе покосен от инсулт и се движеше много трудно. До последно колегите му ветерани от "Берое" не го забравиха - последно през декември м.г. събраха помощ за него в размер на 1230 лева. Предали го ни жена му, не се срещнали лично с него, заради пандемията от коронавирус.
Стоянов не пропускал мач на любимия си отбор, макар и по телевизията. Ядосвал се много, когато играта на "Берое" не върви.

Сега вече ще се срещне на небето с колегата си от терена Петко Петков, за да обсъдят отново дузпата за "Берое" срещу "Ювентус". /Петков почина през януари 2020 година/. Много преди това в интервю за "24 часа" нападателят сподели за оня мач, игран на стадион "Локомотив":

"В Стара Загора ме пазеше Джентиле, но в 81-ата минута, когато стана дузпата, се спънах сам в италианското наказателно поле. Беше валял дъжд, в калното наказателно поле имаше струпани много играчи, а аз реших да мина точно през тях. То няма откъде да минеш, но се спънах в нечий крак, а съдията от Швейцария даде дузпата. После, може би и за компенсация, изгони железния защитник Теньо Минчев.

Тази дузпа я вкара Гошо Стоянов-Бръснаря. Така му викаха заради занаята на баща му. Често потърпевшите изпълняват дузпите, но аз не бях дузпаджията в отбора. Предпочитах да бия фалове от пенала, на това съм се учил от Петър Жеков, с който бяхме двойка нападатели в първата ми беройска година".

Поклонението пред Георги Стоянов-Бръснаря ще бъде утре, четвъртък, 27 януари, от 11 до 13 часа в траурната зала на погребалната агенция "Хадес" в Стара Загора. По желание на близките му, тялото ще бъде кремирано, научи "24 часа".