Неформална среща на министрите на образованието и младежта в Страсбург

https://www.24chasa.bg/sport/article/10742230 www.24chasa.bg
СНИМКА: ММС

Министерството на младежта и спорта работи проактивно за поставянето на младите хора и младежките организации в центъра на разработването на публичните политики, предлагайки различни формати за тяхното ангажиране в процеса. Това беше един от акцентите в българската позиция, изказана по време на неформална среща на министрите на образованието и младежта, която се проведе в Страсбург, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

Срещата беше организирана от Френското председателство на Съвета на ЕС. Темата, която участниците обсъждаха беше “Младите европейци като пълноправни актьори в Европа: за по-зелена и по-устойчива Европа”.

Българската позиция беше представена от посланик Мария Спасова, постоянен представител на Република България към Съвета на Европа.

Сред основните предизвикателства бяха посочени развиването на знанията и уменията на доставчиците на младежки услуги, осигуряването на подкрепа за развитие на съществуващи и създаване на нови граждански пространства с оглед повишаване на достъпа до услуги на младите хора и обхващането на всички млади хора в младежки дейности.

В българската позиция беше заявено, че водещо за страната ни е политиката за младежта да предоставя условия за социално-икономическо благополучие на младите хора и възможности те да вземат важни решения за себе си, общността и държавата.

Посочено беше, че за да бъдат използвани знанията и уменията на младежите е необходимо да се работи за повишаването на гражданската им активност, както и за широкото използване на методите на формалното и неформалното образование и обучение. Сред важните елементи е и използването на достъпни и разпознаваеми канали за информация като социални мрежи и популярни онлайн платформи. Необходимо е и привличане на водещи фигури за популяризиране на важни за младите и страната теми, както и осигуряване на възможности за участие на младите хора в процесите на взимане на решения на местно, регионално, национално и европейско ниво.

В позицията на страната ни беше посочено, че Европейската година на младежта ще даде още един повод да се фокусира вниманието на обществеността върху необходимостта и важността от подкрепа на младите хора в процеса на тяхното развитие като пълноценни участници в социалния и икономически живот.