Григор Димитров: Още съм в средата на кариерата си, имам много цели (Обзор)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6037716 www.24chasa.bg
Григор Димитров отговори на въпрос за прятелката си Никол Шерцингер, която е с него в София, но не пожела да влиза в подробности. СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

- Какво успя да промени Дани Валверду при теб, за да се получи този взрив и вече играеш все по-уверено?

- Не съм спирал да работя през последните месеци и особено когато започнахме да работим с Дани в средата на миналата година. Гледахме просто да се фокусираме върху нещата, които бяха важни. Виждаме играта по един и същи начин. Искаме да се постараем да построя игра, която е печеливша, и срещу когото и да е противник да играя, да имам не само една опция. Да се настройвам според настилката, условията и противника. Мисля, че в последните месеци той изигра наистина много важна роля. Не спряхме да тренираме дори в дните, които имахме за почивка, дори понякога след мач. Всичко това просто ми идва в плюс.

Чувствам се

по-уверен

на корта, по-щастлив. Знам, че съм си свършил работата. Сега мога да се наслаждавам на всеки един момент на корта.

- Чувстваш ли се успял тенисист вече?

- Не. В момента се наслаждавам. В момента живея мечтата си. Да играя тенис, да печеля турнири, да се състезавам с най-добрите. Тази мисъл е много далечна за мен. По средата на кариерата си съм. Имам толкова цели пред мен, които искам да постигна. Засега това просто е един добър резултат. Нищо повече. С нетърпение чакам всеки следващ мач, за да опитам всяко нещо, върху което съм работил. Това е едно от най-важните неща в момента за мен - изцяло да се концентрирам върху играта. Това е единственото, което мога да направя в момента.

- Коя е най-смелата ти мечта?

- Да спечеля турнир от “Шлема”. Това винаги ми е било мечта, още от малък. Но защо не и да стигна до номер 1. Всичко това е възможно. Всичко е в обсега ми в момента. Просто трябва да бъда постоянен, да бъда позитивен на корта. И работа!

- Как усещаш условията в България?

- Обстановката е доста различна от Австралия. Там играеш навън. Тук сме в зала. Настилката е добре. Всичко е нормално. Вкъщи, у дома.

Разбира се, ще

разчитам много

на публиката

Вълнувам се да играя пред родна публика. Всичко е под контрол. Имам още няколко дни да се адаптирам. Ще тренирам максимално. Гледам напред, към първия мач.

- Какво те накара да дойдеш тази година на турнира в София?

- Така структурирахме в момента целия ми план, че всичко съвпада. Миналата година имах други ангажименти. Получи се добър момент, за да играя тук.

- Очакванията към теб са прекалено големи. Това води ли до допълнително напрежение?

- Разбира се, няма как да няма малко напрежение. Аз се вълнувам. Няма смисъл да го крия. Това е нещо хубаво.

Винаги съм се

гордял, че

съм българин,

и това, че ще играя тук, пред родна публика, означава много за мен. Вълнувам се, разбира се. Разбирам, че ще има много очаквания. Но влизаш на корта и играеш играта си. Това е нещо, което трябва да е изцяло в главата ми, цялата дисциплина да ми е на ниво, за да мога да се представя по най-добрия начин.

- Твоите успехи породиха огромен интерес към тениса, много деца вече тренират. Специално на Garanti Koza Sofia Open двама млади българи получиха уайлд кард - Адриан Андреев и Александър Лазаров. Следиш ли развитието им и би ли им помогнал по някакъв начин със съвети или друго?

- Радвам се, че тенисът се развива. Тренирах с Александър Лазаров. Който и от тях да има въпроси, ако мога да помогна с нещо, защо не. Ако мога да допринеса за тяхното развитие по някакъв начин и да им помогна със съвет, винаги са добре дошли.

- Мислили ли сте за вариант да привлечете Борис Бекер в екипа си? В Австралия той каза, че е най-големият ти фен.

- Да си призная честно, не съм. Засякохме се след мача с Рафа. Поговорихме си малко. Нещата около мен и отбора ми са много добре. Имаме много силна връзка. Всеки си знае много добре работата в отбора. Нямаме време да мислим за други неща. Концентрирани сме изцяло върху предстоящите турнири, върху работата, която трябва да свършим. За в бъдеще ще видим. Не сме говорили по тези въпроси с треньорите ми. Чувствам се добре и изключително щастлив с екипа си и не виждам причина да слагам някой друг там.

- По-уверен ли си в мачове в 3 от 5 сета?

- Неведнъж съм показвал и доказвал, че мога да играя в този формат. Този мач с Рафа беше най-доброто доказателство. След мача се чувствах добре, мислех, че мога да продължа още час и половина да играя, което ме направи изключително щастлив. Ако искаш да спечелиш такъв турнир, трябва да можеш да минеш не през един и два такива мача. Затова винаги съм давал всичко от себе си на корта. Този път още повече усетих себе си така.

В следващите

два-три дни над

20 пъти може би

изиграх мача

в главата си

Търсех къде съм взел лошо решение. Най-хубавото беше, че след време разбрах, че съм направил всичко възможно, за да спечеля мача.

- Какво ти каза Рафа Надал на края на мача на мрежата?

- Просто каза да продължавам в същия дух и че един ден ще спечеля турнир от “Големият шлем”.

- Къде е най-големият ти прогрес? В кой елемент от играта?

- Постоянството на решенията по време на мач. В различни моменти да преценя коя е слабата точка на противника ми. Имах психическо предимство пред противниците. Предугаждах по-добре действията им - дали е Нишикори, или Тим.

Просто вземах

правилните

решения на корта

Физически също бях добре. Движех се много, много добре. Особено в Бризбейн, което не очаквах. Беше първият турнир. Винаги има малко нерви, винаги се чувстваш малко неготов, съмнения дали съм си свършил работата, дали съм тренирал достатъчно. След всеки един мач се чувствах по-добре и по-добре. Треньорът ми беше с мен през цялото време. Продължавахме да работим и се чувствах все по-добре. Бях спокоен при важни точки. Малко са нещата, които съм променил.

- Дойде тук с компания. Има ли някакъв знак в това?

- Знак? Няма никакъв знак. Тук съм да играя в турнира и да се представя най-добре. Всичко останало е второстепенно.

- Наличието на този богат технически арсенал прави ли по-трудно оформянето на личен стил?

- Може би преди ми беше по-трудно да намеря оръжията, които ми трябваха в даден момент. Но това са тренировки и постоянство. Това е едно от най-добрите неща, които направих последните пет-шест месеца. Бях постоянен, тренирах, дори и да имах лоши дни. Не се отегчавах. И вярвах, че най-доброто предстои. Все още мисля, че предстои.

- Какво очакваш от турнира в София? Предстоят мачове с Давид Гофен или Доминик Тим, които вече победи.

- Който и да е турнирът, трябва да гледаш мач за мач. Това е важно за мен. Например в Австралия - в първите два кръга не играх срещу кой знае какви играчи, но имаше голяма съпротива. Трябва да се фокусирам срещу когото и да играя. Не мога да разчитам, че заради това, че в момента играя добре, другият ще ми даде мача. Трябва да съм на 100%: излизам, играя и гледам мач за мач. Всяка една победа ти дава самочувствие и малко по-голямо спокойствие, но не можеш да се облягаш на това.

- Как ще коментираш победата на Роджър Федерер в Австралия и как се чувстваш в момента?

- Чувствам се добре физически и психически. Имах възможността да почина малко, два-три дена. Продължавам, отново съм във фитнеса всеки ден. Не е лесно това, особено като имаш толкова много турнири през годината. Гледам да поддържам ниво.

Не е лесно да се

събуждаш всеки

ден и да правиш

едно и също, седмица след седмица. Но след като мога да го правя цял месец, значи мога да продължа. Много важно да избирам правилните турнири, за да почина, да се възстановя и да натрупам повече тренировки. Гледах финала в Мелбърн. Това ми беше мечтата - да играя срещу Федерер. Беше ми трудно да го гледам. Но все пак това е 18-ата титла. Коментарите бяха между мен и Роджър. След мача с Рафа получих много хубаво съобщение от него. Бях не само поласкан. Като фен на тениса беше специален момент за мен. Радвам се - от тенисист към легенда винаги чувството е по-специално.

- Какво гласеше съобщението?

- Не мога да ти кажа.

- Лесно ли се забравят кризи като тази в Истанбул?

- Нямаш избор. Като имаш турнир всяка седмица, няма начин. Тези неща се забравят, добро или лошо. Вече не мисля за мача си в Австралия. Беше хубав момент, който оценявам. Турнира в Истанбул също оценявам.

- Предстоят мачове за купа “Дейвис”. Ще участваш ли и има ли някакво напрежение с федерацията, с капитана?

- За мен няма никакво напрежение. Винаги, когато мога да помогна и да участвам, го правя. Обещания няма смисъл да давам. Програмата ми е изцяло различна. Когато мога, ще играя. За момента не съм планирал да играя за купа “Дейвис”. Говорих с екипа си, имам програма, следвам я. Целта ми е различна.

- Има ли разлика за теб, когато Никол е на трибуните и когато не е. По-различна ли е мотивацията?

- Мотивацията трябва да зависи винаги от теб самия. Не мога да разчитам на някой друг, за да съм мотивиран. На корта си изцяло сам. Всичко трябва да идва изцяло от теб. Всичко останало е на заден план. Тук съм с отбора си, семейството ми е около мен. Това е най-важното.

- Може ли да се каже, че преди година-две беше ефектен състезател, а сега вече си ефективен?

- Може, може. (Смее се, след като му подсказват.) Със сигурност играта ми е подобрена. Всичко върви по план. Постоянството в момента е много важно. Да съм максимално концентриран във всеки един турнир. Да давам най-доброто от себе си.

(Въпросите и отговорите са от пресконференцията.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.