Веганът Атанас Скатов е първият българин, изкачил първенците на всички континенти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6293422 www.24chasa.bg

Алпинистът веган Атанас Скатов стана първият българин, изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата!

Само броени дни, след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16 часа местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високата точка на Северна Америка - връх Денали/Маккинли (Аляска, 6197 м), съобщи самият той в профила си във фейсбук.

С това си постижение той постави няколко рекорда: става първият българин, успял да завърши проекта "Седем върха" за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата; първият веган в света, постигнал тази цел; само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента - два осемхилядника (Лхотце, 8516 м, на 16.05 и Еверест, 8848 м, на 22.05.) и един континентален първенец (Денали, 6197 м).

Изкачване на най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г. с два от тях - Килиманджаро (Африка) и Елбрус (Европа).

Последваха нови 4 върха - Аконкагуа (Южна Америка), Еверест (Азия), Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и Винсън масив (Антарктида) през 2014 г.

Изкачването на Денали беше последният връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 г. неговият опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция.

Изкачването, започнало на 11.06., продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 м. положителна денивелация.

Климатичните условия не са позволили на алпиниста веган да достигне върха на 16.06., както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове (местно време) на 20.06. той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация, е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012 г. още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава няма точна статистика за техния брой.

Проектът  "Изкачване на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна" цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.

Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна, като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях - Еверест (2 пъти, по северния и южния ръб), Аннапурна, Макалу, Манаслу и Лхотце.