Григор Димитров: Грешка е да следваш чужди стъпки

https://www.24chasa.bg/sport/article/6554206 www.24chasa.bg
Снимки: Любомир Асенов/LAP.BG

Гордея се, че съм българин

Григор Димитров говори след победата си 6:0, 6:2 над Давид Гофен (Бел), която го класира за следващата фаза на финалите на АТП в Лондон

- Нямаш опит в този турнир, но игра страхотно. Или пък Гофен бе уморен? Какво се случи?

- Мога да говоря само за себе си. Да, наистина играх добре, не мога да го крия. Просто следвах моя план за игра. Толкова е просто. Не съм направил нещо кой знае какво. Но бях концентриран и започнах мача добре. Използвах всяка възможност и внимавах за всяка топка. Спечелих повечето ит важните точки, специално в първия сет. В този турнир всеки сет, всеки гейм и всяка точка имат значение. Когато мачът започне, мислиш само как да играеш по-добре. Може би пък Давид имаше някакви проблеми. Но при мен нещата се получиха.

- Във втория сет имаше момент с три равенства. Почувства ли се изнервен от мисълта, че съперникът може да направи обрат?

- Срещу Давид непрекъснато трябва да си готов. Точно по тази причина и след първия сет знаех, че няма да се предаде. Трябваше да остана концентриран. И успях да го спра навреме. След това бях сигурен точно как искам да играя и какво да правя. С всеки гейм се чувствах все по-уверен.

- В началото много хора те сравняваха с Федерер. Сега правиш най-добрия си сезон. Смяташ ли, че твоите успехи ще се оценяват все повече за сметка на сравненията?

- За мен подобни сравнения вече нищо не означават. Както вече казах, казвам го и сега, интересувам се само от моята игра и се опитвам да върша работата си правилно. Според мен една от грешките, която можеш да допуснеш, е да се опитваш да следваш чужди стъпки. Сега изиграх голям мач и съм щастлив. Постепенно навлизам в турнира и гледам само напред.

- Във втория сет получи предупреждение заради съвет от треньора.

- Да, бе много странно, честно казано. Нямам идея защо стана така. Но всичко е наред. Приех нещата такива, каквито са. Когато мислиш само за мача, не обръщаш внимание на такива неща. Мисля, че съдията на линията каза на този на стола. Няма прблем. Аз преди това получих предупреждение и съдията ми каза, че следващия път ще има наказание за просрочване на времето. Предполагам, че това му се е отразило. Приех го.

- Каза, че всичко, което докоснеш, се превръща в злато. Колко често попадаш в подобни ситуации, когато всичко се получава?

- Сравнително често. За да спечелиш, трябва да стигнеш до тази точка. Смятам, че началото на мача ми помогна да го направя по-бързо. Създавах възможности и ги използвах. И това даде резултат. Не е малко да бъдеш толкова постоянен срещу един от най-добрите играчи. Разбрах какво съм направил както трябва и кога съм взел грешно решение. Но не съм направил нещо невероятно.

- Може ли да се каже, че това бе най-добрият ти мач след турнирите в Австралия?

- Може и да е така. Изиграх повече от 40 мача. Трябва да седна и да направя анализ, но в момента мисля само как да удрям правилно топката, как да бъда концентриран, как да се движа. Работя точно за такива моменти. А те не идват случайно. Когато го осъзнаеш, можеш да извлечеш полза.

- Преди няколо дни Надал каза, че срещу теб е изиграл един от двата си най-добри мача.

- Да, каза го и на мен.

- Би трябвало да си доволен от това.

- Така ли? Аз загубих 4 пъти тази година. Хайде стига.

- В кои държави се чувстваш най-добре? Решил ли си къде ще ти бъде по-добре в следващите години?

- Бих искал да знам. Отне ми години да се установя там, където съм сега. Но дълбоко в сърцето си аз съм българин. Все още имам български паспорт. Играя за България. Обичам да се подписвам на български знамена. Гордея се, че съм българин. Не се срамувам да го казвам във всички страни, в които съм живял. Смятам, че най-важното а всеки е да намери своя баланс, да намериш начин да си в разбирателство със себе си и да следваш мечтите и целите си. Когато го постигнеш, защо да правиш промени? В момента имам солиден отбор и здрав екип зад себе си. Правим всичко, за да се чувствам добре. Не смятам, че в момента жертвам нещо в живота си в името на друго.

- Вече каза, че това е един от най-добрите ти сезони, почти като този през 2014 г. Коя промяна върна успехите?

- Не са много. Дани Валверду има голяма роля. Той дойде в отбора в много ключов момент. Но всеки от отбора заслужава да бъде похвален. Без тези хора аз нямаше да бъда същия човек. Дани, семейството ми, най-близките приятели. Това е основата на всичко. Това е много важно за мен. Ако се чувствам добре, другото няма значение. Няма значение дали ще играя на централния корт, или на корт номер 18, ако всичко около мен е наред. Имаме обща цел и се опитваме да бъдем по-добри. Да, работих здраво на корта и извън него. Чувствам се по-постоянен, играя добре. Опитваме да развием веки малък успех и да постигнем още повече. Точно по тази причина сме тук, защото го заслужаваме.

- Преди официалното откриване влезе в ролята на репортер. Какъв въпрос би си задал след такъв мач?

- Какъв въпрос? Как се чувстваш. Защото след такъв мач се вижда само това, което е отвън, а отвътре чувствата са различни.

(Въпросите и отговорите са от официалната пресконференция.)